Política

El PDeCAT veu encarrilat el trànsit cap a JxCat

Bonvehí espera culminar la reordenació del seu espai polític abans de les eleccions

Artadi es descarta com a candidata a la presidència de la Generalitat i es proposa repetir a Barcelona el 2023

“Estem en vies que això surti bé.” És l’única pista que va donar ahir el president del Partit Demòcrata, David Bonvehí, sobre la marxa de les converses per reordenar l’espai polític que representen el PDeCAT i la Crida Nacional de Carles Puigdemont, Quim Torra i Jordi Sànchez. Bonvehí s’encomana a la prudència, la discreció i a no tenir pressa, malgrat que el calendari electoral, per bé que sense data, és inexorable. Tot indica que els comicis se celebraran al maig.

En aquest context, el dirigent del PDeCAT confia que s’haurà resolt l’endreça unes setmanes abans d’arribar a les urnes, malgrat que no descarta del tot, encara que no ho desitja, que l’encaix s’hagi de completar a posteriori. Un cop s’hagin concretat les propostes de confluència –el PDeCAT aspira a una fusió en una sola estructura organitzativa que es digui JxCat–, Bonvehí es reunirà amb Puigdemont, “en els pròxims dies o setmanes”.

El partit, que considera el president exiliat el seu líder, respectarà el que decideixi Puigdemont sobre la seva presència a la candidatura. A hores d’ara, mentre que el vicepresident, Pere Aragonès, s’entreveu com a cap de llista d’ERC davant la impossibilitat que ho sigui el president dels republicans, Oriol Junqueras (condemnat en ferm per sedició i malversació), l’espai de JxCat no ha fet públic encara qui encapçalarà la seva. A ningú se li escapa que Puigdemont és el seu principal actiu; sempre que s’ha presentat contra Junqueras l’ha vençut. Ara bé, no pot tornar a Catalunya sense arriscar-se a ser detingut, ja que pesa sobre ell una ordre de detenció i l’Estat espanyol no se sent concernit per la seva immunitat com a eurodiputat, una immunitat que perdria en el moment en què esdevingués diputat al Parlament.

Com s’ha vist, que es presenti no vol dir que torni. Per tant, agafa importància el futur número dos de la llista, que apareixeria com a candidat efectiu a la presidència de la Generalitat. Tanmateix, no seria la primera vegada que el president no acaba sent ni el primer ni el segon de la candidatura.

“No soc jo”

En qualsevol cas, la portaveu de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona i exconsellera de la Presidència, Elsa Artadi, va descartar-se ahir com a presidenciable en una entrevista a TV3: “No soc jo.” Artadi va reiterar el seu compromís amb Barcelona durant tot el mandat i es proposa guanyar les eleccions municipals del 2023. “Afortunadament, tenim molts candidats i moltes opcions i això és una sort”, va defensar, i alhora es va mostrar convençuda que l’espai quedarà reordenat aviat: “Estarem llestos abans de les pròximes eleccions, amb un candidat o una candidata, amb uns deures fets i unes expectatives de victòria.”

Entre els noms emergents hi ha el de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs –encalçada pel Tribunal Suprem–, o els consellers i associats al PDeCAT Àngels Chacón, Damià Calvet i Jordi Puigneró. Més llunyana és la possibilitat que s’hi posi el president Artur Mas, a qui se li acaba la inhabilitació pel 9-N el pròxim 23 de febrer.

Sigui com vulgui, Bonvehí va remarcar la “generositat” del PDeCAT, que en altres convocatòries ha renunciat a encapçalar les llistes: “Ens agradaria presentar-nos com a JxCat, on el PDeCAT sigui peça clau d’aquest projecte. No només depèn de nosaltres, però volem que això surti bé.”

LES FRASES

Ens agradaria presentar-nos com a JxCat, on el PDeCAT sigui peça clau d’aquest projecte
David Bonvehí
President del PDeCAT
El Partit Demòcrata vol continuar sent una peça clau en aquest moment polític
Marc Solsona
Portaveu del PDeCAT
El meu compromís és amb l’Ajuntament de Barcelona i amb la voluntat de guanyar el 2023
Elsa Artadi
Portaveu de JxCat a Barcelona

Bonvehí promou Marc Solsona com a portaveu

En ple procés de reordenació de l’espai de JxCat, el president del PDeCAT, David Bonvehí, mou peces internament i ha decidit promoure el diputat al Parlament, alcalde de Mollerussa i responsable del Consell d’Acció Municipal del partit, Marc Solsona, com a nou portaveu de la formació. Solsona va ser un dels noms que el PDeCAT va considerar com a possible candidat a la investidura en el lloc de Puigdemont després dels intents de Jordi Sànchez i Jordi Turull.

El secretari d’organització i diputat al Congrés, Ferran Bel, perdrà atribucions “per la sobrecàrrega de tasques que tenia”. Així, amb l’ànim de reforçar l’executiva davant el marc d’endreça i la proximitat electoral, l’alcalde d’Igualada i expresident de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que es va plantar davant de Puigdemont per defensar el pacte de JxCat amb el PSC a la Diputació de Barcelona, esdevé el responsable d’acció política municipal.

D’altra banda, el diputat Lluís Font s’encarregarà de l’àrea “ideològica” del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona