Política

LLUÍS PUIG

EXCONSELLER DE CULTURA

“No és greu, si m’haig de quedar pres a Bèlgica”

“Si has de negociar amb presos i gent a l’exili, estàs acceptant la rendició”

“Un document de bones voluntats amb gent a la presó i a l’exili no farà baixar el suflé”

“No sé com ho decideixen, però no em faria res que la caixa de solidaritat ajudés en Santi Vila”

El PSOE i ERC estan obligats a fer gestos, però espero veure algun fet
Encara que em faria il·lusió, tristament no podré anar a Perpinyà
Si tot va bé, després de les eleccions seguirem obligats a entendre’ns entre partits

L’exconseller Lluís Puig és l’únic exiliat a Bèlgica que ara mateix té en actiu un procés d’extradició. El dels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín està paralitzat. En canvi, el terrassenc no disposa d’immunitat parlamentària, i de moment té una nova vista judicial a l’horitzó a finals d’aquest mes de febrer. Ara bé, podria beneficiar-se de retruc si el jutge belga considera que la tercera ordre europea de detenció del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena contra ell i Comín estava mal feta perquè no tenia en compte que el darrer ja era eurodiputat.

Se suposava que dilluns a vostè ja l’havien de jutjar però al final hi va haver un canvi de guió. Què va passar?
La primera setmana de gener el jutge instructor va llegir les notícies de Luxemburg i va deixar en suspens la petició d’extradició. Dilluns, el jutge de sala, que no és el mateix que l’instructor, va dir que no tenia clar si s’havia de deixar en suspensió la petició d’extradició o retornar-la a l’Estat espanyol. Nosaltres anàvem preparats per al judici. Vam quedar tots una mica sorpresos.
Va ser el mateix jutge qui va plantejar això?
Exacte. Va dir que calia una sessió específica per discutir-ho. Quan es dicta la petició d’extradició formalment, ja eren eurodiputats. Per tant, si l’Estat els hagués reconegut des del principi, no hauria pogut fer-ho. El 17 de febrer a porta tancada ho debatran i el jutge dirà si rebutja o no la tercera euroordre.
I com l’afecta a vostè?
Si es rebutja l’extradició, jo m’hauria de quedar sense petició d’extradició perquè el meu nom està en la mateixa euroordre que la de Comín i Clara Ponsatí. Haurien de fer una altra euroordre.
La quarta pel cas de l’1-O.
Tornar a la casella de sortida, com en el joc de l’oca. Hauria de fer el mateix: anar a la policia, després al jutge instructor i un altre cop al jutge de sala.
I si no decau completament?
El dia 24 de febrer sí que tindria el judici pel meu cas.
Però, per què li fixen una vista si pot ser que s’anul·li l’euroordre?
Per si de cas. No és que intueixin que no afectarà. El tribunal, sempre, després d’una vista fixa les possibles dates de treball.
Què passaria en la vista del dia 24?
No trigaran gaire a fer la sentència. Jo intentaré demostrar que no hi ha doble incriminació perquè la corrupció que marquen a la casella de l’euroordre aquí no existeix, només s’aplica si el polític s’ha embutxacat diners. També que no hi ha hagut malversació perquè no es va pagar ni un euro del Departament de Cultura.
Espera guanyar?
Sí, però en qualsevol cas hi haurà recurs al tribunal d’apel·lació. I allà, passi el que passi, encarà es podrà recórrer al tribunal de cassació. Això aproximadament són tres mesos, és a dir, cap a finals de maig.
Si no l’extradeixen, ha calculat a partir de quin any podria tornar a Catalunya un cop prescriguin els delictes?
El delicte de malversació a l’Estat caduca al cap de deu anys, i en fa dos de sencers i un trimestre que som a l’exili. Però si guanyo, em podrien tornar a obrir un procés d’extradició si viatjo a un altre país de la Unió Europea. No és greu, si m’haig de quedar pres a Bèlgica.
Ara no pot sortir però pot demanar un permís al jutge. S’ho ha plantejat per anar a Perpinyà?
La justícia belga em pot autoritzar a viatjar, però no em pot garantir que la policia d’un altre país no em detingui. Encara que em faria il·lusió, tristament no podré anar a Perpinyà.
També té el judici pel cas de Sixena. Hi ha hagut molta polèmica recentment perquè l’exconseller Santi Vila va demanar ajuda per pagar la fiança de 216.000 euros. La caixa de solidaritat l’hauria d’ajudar com ho ha fet amb vostè?
Soc partidari que s’ajudi tothom i que no es facin excepcions. No sé com ho decideixen, però no em faria res que la caixa de solidaritat acabés ajudant en Santi Vila.
Per què?
Va fer tot el que havia de fer en el tema de Sixena i els diners que reclamen sobrepassen qualsevol sou que pot tenir qualsevol treballador, per més alt càrrec que sigui. Si suposa embargaments de la teva casa particular, em sembla que hi ha d’haver un punt d’humanitat.
Ha estat excessiu l’escarni de part de l’independentisme contra Vila?
Sí, perquè, abans que ell, al juliol van plegar la Meritxell Ruiz d’Ensenyament, la Neus Munté de Presidència i en Jordi Jané d’Interior i van entrar Jordi Turull, Joaquim Forn i la Clara Ponsatí. Mira si aquests ho han pagat car! Però els del juliol també estan davant la justícia i els hem d’ajudar si podem. No hi veig la diferència.
Aquesta repressió que patim voldria escanyar-nos econòmicament, però la gent segueix. Sense aquest nivell d’implicació no hauríem pogut resistir ni a l’exili ni a la presó. Entre nosaltres no ens hem d’aplicar revenges.
Quin balanç fa de la reunió d’ahir entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra?
Entenc que Sánchez intenti fer aquest paper conciliador, però si no està disposat a res, ni a aturar la repressió, ni a parlar del referèndum, ni fer cap mena d’amnistia, hi ha molta gent al carrer que no s’ho empassarà. El PSOE i ERC estan obligats a fer gestos, però espero veure algun fet. Mentrestant, no veig una esperança clara en la taula de negociació.
L’amnistia i el retorn dels exiliats ha de ser una línia vermella del govern per negociar amb Madrid?
Si hi ha d’haver negociació, sí; si és una rendició, no cal. Si has de negociar amb presos i gent a l’exili, estàs acceptant la rendició. Com hem de parlar amb presos? És impensable. No és negociar, és anar a veure quines engrunes et donen.
Ho diu com a afectat?
No. Fins i tot acceptaria que tots sortissin de la presó i els exiliats seguíssim una temporada més perquè es comencés a dialogar.
Es pot començar a parlar aquest mes quan el govern entre JxCat i ERC està trencat?
Sí, perquè, si tot va bé, després de les eleccions seguirem obligats a entendre’ns entre els partits. Dubto que cap formació tingui majoria absoluta per poder governar en solitari.
Temeu que la taula de diàleg pugui fer retrocedir el suport a la independència?
Si d’aquí al dia de les eleccions es veuen fets, potser sí. Però, ara com ara, més enllà de gestos, a la gent se li ha d’explicar què s’ha fet. Un document de 44 pàgines de bones voluntats amb gent a la presó i a l’exili no farà baixar el suflé.
Qui ha de ser cap de llista per JxCat en les eleccions?
No ho tenim fàcil. Ara és difícil posar-se a davant.
Puigdemont?
Si guanyés hauria de deixar l’acta d’eurodiputat, i crec que no està en el seu itinerari.
Per qui aposta vostè?
Estan venint temps de més microlideratges i menys lideratges messiànics. Per posar un exemple, la Gemma Geis ha demostrat ser una fantàstica diputada. Però no dic que hagi de ser ella.
Les enquestes els situen darrere d’ERC. Fan por unes noves majories i una altra coalició de govern?
Són les millors enquestes que ha tingut JxCat, i a mesos vista. A les últimes europees ens donaven una misèria. Ara és una força molt consolidada per seguir creixent.
Com?
Treballant arreu del territori amb tot i per tothom. El que no farem és insultar ningú.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona