Política

Mas no descarta tornar si pot sumar espais dins de JxCat

L’expresident assegura que no és el que desitja, però que ho assumiria per responsabilitat amb els fets del procés

Creu que, abans de moure peces, Puigdemont ha d’aclarir si vol anar a les llistes

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha deixat d’estar inhabilitat i, tot i que no ha deixat d’involucrar-se en política, ara ha de decidir si vol fer un pas més enllà i repetir en unes llistes electorals tenint en compte l’horitzó de les eleccions catalanes.

En aquest sentit, Mas va començar ahir a desbrossar el terreny i va assegurar que, tot i que no és el que desitja ni el que vol fer, no tanca la porta a una possible participació en una candidatura, sempre que es tracti d’una marca electoral que permeti sumar en una sola llista tot l’entorn que ara ocupen JxCat, la Crida i el PDeCAT. Amb tot, l’expresident ja avança que a hores d’ara ningú ha posat el seu nom sobre la taula, en un moment en què tant Carles Puigdemont com Jordi Sànchez com ell mateix s’han arromangat per cohesionar els espais. No obstant això, Mas admetia ahir que la situació és complicada, com demostra el fet que ja fa uns dos anys que s’intenta, sense èxit, la cohesió entre les marques de JxCat, la Crida i el PDeCAT.

Mas, que va fer aquestes primeres declaracions a TV3 i RAC1, es preparava també per tenir un cert protagonisme en una setmana de fort contingut polític. Així, dijous l’expresident presentarà el seu llibre Cap fred, cor calent, a l’auditori de la Pedrera, just l’endemà que se celebri a La Moncloa la taula de diàleg entre els governs català i espanyol. De moment, la representació catalana encara no s’ha donat a conèixer, mentre que el president Pedro Sánchez estarà acompanyat per la vicepresidenta Carmen Calvo; el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, en representació del PSOE. Per part de Podem i els comuns, s’hi asseuran el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i el ministre d’Universitats, Manuel Castells.

La part catalana es manté prudent a l’hora de designar-ne els interlocutors. En aquesta tria, hi estan treballant el president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i també Carles Puigdemont. L’objectiu és acabar de consensuar els noms entre els membres del govern, però algunes parts proposants opten per noms que no formen part del consell executiu i no obtenen el consens.

Tot i que, d’aquesta trobada, ningú espera que en surti un tema tancat, el repte és mantenir les reunions de manera regular per tal de tractar la solució al conflicte. El PSOE, a més a més, vol que la trobada no només serveixi per resoldre aquest encaix. Sigui com sigui, els que tenen més esperances dipositades en la reunió són ERC i el PSOE, ja que van ser els que la van dissenyar durant les negociacions per a la investidura. Els sectors al voltant de Puigdemont, en canvi, no hi creuen gaire, en els resultats que se’n puguin derivar, però el que tothom té clar és que ningú s’aixecarà de la taula de diàleg, ni tan sols si, finalment, no apareix la figura del relator o mediador que reclama JxCat.

Abans de la cita de dimecres, el president Pedro Sánchez haurà de respondre a les preguntes de l’oposició tant al Senat com al Congrés dels Diputats. D’altra banda, i pel que fa a la part catalana, la setmana clourà amb l’acte del Consell per la República, que té Carles Puigdemont com a protagonista, en una cita gairebé electoral a Perpinyà. La participació d’ERC en l’acte també serà observada amb lupa per les files republicanes, ja que podria ser el primer acte electoral d’aquesta precampanya, en què JxCat i ERC es tornen a mirar de reüll, si és que alguna vegada en aquest darrer any ho havien deixat de fer.

LES FRASES

No encapçalaré cap operació que no sigui d’unitat dins del món que jo represento
Artur Mas
expresident de la generalitat
No serem esclaus d’un nom ni d’una personalitat jurídica concreta
Jordi Sànchez
expresident de l’anc
S’ha d’anar a la taula de diàleg amb una mentalitat oberta i positiva, però realista
Miquel Iceta
primer secretari del psc

Iceta diu que l’indult no implica reconèixer el delicte

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va assegurar ahir que demanar un indult, una de les possibilitats que s’han plantejat en diverses ocasions a l’hora d’abordar la situació dels polítics catalans presos, “no ha de significar necessàriament reconèixer el delicte”. Iceta va fer aquesta reflexió en una entrevista ahir a Catalunya Ràdio a escassos dies de la primera reunió de la taula de diàleg entre els governs. Les formacions independentistes ja han avançat que reclamaran l’amnistia dels presos, que han reiterat en els últims mesos que no demanaran l’indult. “Si es demana l’indult, s’ha d’estudiar i considerar”, va afirmar Iceta, que recordava que no cal que ho demani el mateix pres, i assenyalava el cas de la UGT, que l’ha demanat per a Dolors Bassa. El dirigent considera que “els jutges treballen amb uns fets i un Codi Penal i han d’intentar lligar les dues coses. L’obligació de la revisió legal és dels polítics, si veuen que les coses no lliguen bé”, hi va afegir. “Crec que el govern espanyol no es pot acostar a l’amnistia. L’amnistia és una figura molt excepcional que es produeix quan hi ha un canvi de règim.” Iceta també va rebutjar parlar de privilegis en el cas del tractament que reben els presos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona