Política

Pla de xoc europeu de 7.500 milions per frenar el cop econòmic del virus

La CE demana alliberar fons estructurals “ràpidament” per injectar diners als sectors vulnerables

Els 27 es consultaran cada dia sobre les mesures pel brot

Brussel·les treu la cartera per calmar la histèria del coronavirus. La Comissió Europea va anunciar ahir un pla de xoc ràpid amb 7.500 milions d’euros per frenar l’impacte econòmic del coronavirus. Alhora, els estats membres de la Unió Europea (UE) es van comprometre a consultar-se cada dia sobre les mesures que adoptin per evitar que el pànic els desuneixi.

Ho van pactar en la seva primera reunió per videoconferència que van dur a terme ahir arran de la propagació del brot i les restriccions de moviments entre socis. Els líders europeus també van acordar aplicar amb “flexibilitat” les normes econòmiques europees per mitigar les conseqüències socioeconòmiques, tot i que no van concretar, de moment, com de dòcils seran.

Per ara, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula Von der Leyen, demanarà permís als estats i al Parlament Europeu per alliberar “ràpidament” 7.500 milions d’euros dels fons estructurals del pressupost europeu. Així, espera que aquests diners puguin començar a circular “les pròximes setmanes”. Una prompta acció que s’emmarca en la proposta de crear un fons d’inversió pel coronavirus que aspira a destinar vora 25.000 milions d’euros a pal·liar els efectes econòmics del brot. Aquesta bossa de diners, però, és incipient, perquè l’alemanya no va explicar com l’omplirà.

Suport a l’aviació

Des de Brussel·les no descarten que la cosa s’acabi aquí. Les capitals estan disposades a usar els mitjans europeus necessaris per “passar la tempesta”, especialment per les afectacions que pugui tenir en la liquiditat, les petites i mitjanes empreses i sectors més vulnerables i els seus treballadors. Un dels més afectats és l’aviació. La CE aplicarà mesures temporals per evitar els “vols fantasma”. I és que les companyies s’exposen a perdre les franges horàries de vol si no mantenen un ús del 80%.

Brussel·les es va comprometre a facilitar que mantinguin les franges encara que hi hagi cancel·lacions de vols pel virus, però no va concretar quina fórmula aplicarà per fer-ho. També justifica que és una mesura “climàtica” per no forçar les companyies a operar vols buits per no perdre els espais. Durant el brot del SARS, la guerra de l’Iraq del 2002 i la crisi financera del 2009 ja es van fer exempcions així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona
Orient Mitjà

L’emir de Kuwait dissol el Parlament i suspèn clàusules constitucionals

Barcelona

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA