Política

El govern demana a Sánchez que autoritzi el confinament

La Generalitat envia a La Moncloa una resolució perquè aprovi la prohibició dels desplaçaments a la feina llevat dels serveis essencials

Preveu que el transport públic funcioni al 10% de capacitat

La Generalitat ha deixat per escrit quines mesures prendria per lluitar contra el coronavirus en cas de disposar de plenes competències i ha enviat una resolució al govern espanyol perquè autoritzi la limitació de la lliure circulació de persones en el territori administratiu de Catalunya. L’executiu voldria que s’ordenés el confinament de la població a les seves llars i es prohibís la circulació a l’exterior, a peu, per vehicle privat o per transport públic o privat, col·lectiu o individual.

La proposta, elaborada pel consell assessor del pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), i firmada pels consellers d’Interior, Miquel Buch, i Sanitat, Alba Vergés, pretén que el transport públic es presti amb unes condicions mínimes de servei limitades a un màxim del 10% del funcionament habitual en una jornada laboral.

Les mesures tindrien una durada mínima de quinze dies naturals i serien revisables en funció de l’evolució de les dades epidemiològiques del SARS-CoV-2. Segons Buch, si no existís el decret d’estat d’alarma, la resolució hauria de ser avalada pel poder judicial. Com que tothom estaria confinat, es deixaria sense efecte la resolució del dia 12 que restringia la sortida de persones dels municipis d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena.

La voluntat de la Generalitat és que es prohibeixi l’obertura d’espais comercials, públics o privats. La limitació de moviments quedaria exceptuada en el cas del subministrament d’aliments, de productes d’higiene i de primera necessitat i el proveïment farmacèutic. Es permetria el desplaçament fins al lloc de treball i el retorn al domicili en una llarga llista de casos que va des de serveis de seguretat, emergències i protecció civil fins a serveis de previsió meteorològica, passant per serveis de “ràdio i televisió amb continguts de servei públic” –sense esmentar els privats–, residus urbans i industrials i de neteja.

Així mateix, s’autoritzaria el desplaçament a òptiques, ortopèdies i serveis d’odontologia, només en casos d’urgència, i la compra d’aliments i begudes, productes d’higiene, medicaments i productes farmacèutics de primera necessitat. Però la resolució deixa ben clar que els desplaçaments, tant a peu com en vehicle, es realitzarien de forma individualitzada i ajustats al temps mínim requerit per a la seva finalització. “No es permeten els desplaçaments en grup, excepte en els casos de menors o dependents amb els seus respectius tutors”, afirma el text.

Segons el conseller d’Interior, el consell assessor del Procicat s’ha basat en les experiències francesa, alemanya i sobretot austríaca. Buch va insistir en el confinament tant domèstic com del territori i va remarcar que la proposta de la Generalitat ha estat elaborada a partir de l’opinió d’experts, tècnics i metges: “No té una ideologia política.” El president Torra ja va demanar confinar tot Catalunya a Pedro Sánchez, però de moment no ha rebut una resposta afirmativa.

LA FRASE

Aquesta resolució no té una ideologia política, té una recomanació mèdica i tècnica
Miquel Buch
Conseller d’interior

El president, positiu per coronavirus

Les Cases dels Canonges tornen a tenir inquilí. El president de la Generalitat, Quim Torra, hi està confinat després d’haver donat positiu en el test del Covid-19. Ell mateix ho va revelar en directe en una declaració institucional: “M’hi vaig instal·lar preventivament [diumenge], després d’haver presentat símptomes.” Torra va subratllar que continua exercint les funcions de president i que, junt amb la resta del govern, continuen “actius, decidits i determinats en la lluita contra aquesta malaltia tan expansiva”. El cap de l’executiu va reiterar la crida a l’autoconfinament solidari i va demanar al govern espanyol que autoritzi “de manera immediata el pla de confinament que li ha fet arribar”.

Torra és el segon membre del govern de la Generalitat que ha contret la malaltia, després que el vicepresident, Pere Aragonès, anunciés el seu cas diumenge a Twitter: “Avui he donat positiu en la prova del Covid-19. De moment em trobo en perfecte estat de salut. Resto confinat a casa seguint les indicacions mèdiques, des d’on seguiré treballant.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia