Política

Un sector de l’ANC pressiona per fer una llista en les eleccions

La proposta es votarà en l’assemblea general de l’entitat, que es fa de manera telemàtica

La relació amb els partits independentistes és un dels altres eixos clau de discussió

Les circumstàncies són les que són, i la crisi del coronavirus ha obligat l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a replantejar el funcionament de la seva cimera general, que es va iniciar dijous i finalitza demà. La impossibilitat de fer la trobada presencial farà que no hi hagi debats públics ni plens. Així les coses, l’ordre del dia se circumscriurà, únicament, a la votació per via telemàtica de la proposta de full de ruta del secretariat, amb les esmenes corresponents. Igualment, també s’hauran de ratificar qüestions d’índole més interna com ara la modificació dels estatuts de l’Assemblea. En total, 44.571 associats tenen dret a vot, i tant les dades de participació com els resultats dels diferents punts a ratificar no es coneixeran fins dilluns.

El full de ruta que surti de la trobada serà determinant per al present i futur més immediat de l’ANC, ja que fixarà la seva posició i acció política per als pròxims dos anys. I, sobre això, són diverses les agrupacions territorials que han fet arribar esmenes al document original. Una de les 118 que encara estan vives, i per tant s’hauran de votar, és la de les assemblees de l’Hospitalet de Llobregat i l’Alt Urgell, on es demana que l’entitat impulsi “una candidatura des de la societat civil... que doni prioritat absoluta a la implementació efectiva de la República”. Per dir-ho més explícitament si cal, el propòsit seria presentar-se ja als pròxims comicis al Parlament. La proposta topa amb l’oposició de bona part de l’actual direcció, començant per la seva presidenta, Elisenda Paluzie, que propugna que l’Assemblea ha de mantenir un paper de neutralitat en tota cita electoral. De fet, aquest principi ja queda recollit en l’article 2.4 dels seus estatuts.

Un dels capítols del full de ruta que ha suscitat més debat, en forma d’esmenes, és l’apartat relatiu al lligam que ha de tenir l’ANC amb els partits independentistes. El plantejament de base que fa el text és que la via unilateral és l’únic mecanisme viable per assolir la independència. I, sobre això, hi ha força consens intern. La cosa, però, comença a grinyolar quan el document parla de donar suport electoral només a les formacions que apostin per aquesta fórmula i, a més, s’assenyala que “es denunciarà públicament” les que hagin defensat la unilateralitat però, a la pràctica, la incompleixin. Algunes agrupacions no comparteixen aquesta tesi, que interpreten com una “amenaça”, i per això hi han fet esmenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona