Política

Torra internacionalitza el no de Sánchez al confinament

El president envia una carta a diverses autoritats comunitàries per explicar les mesures reclamades al govern espanyol

L’Estat confisca competències de la Generalitat també en matèria de justícia

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha internacionalitzat la petició de confinament generalitzat a Catalunya reclamada a l’executiu de Pedro Sánchez per mitjà de cartes al president del Consell Europeu, Charles Michel; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president del Comitè Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzikostas; la comissària de Salut, Stella Kyriakides; el comissari per a la Gestió de Crisis, Janez Lenarcic, i la comissària per a la Cohesió, Elisa Ferreira. Els informa que ha reclamat al govern espanyol una sèrie de mesures “que segueixen les recomanacions de l’OMS”, entre les quals hi ha el confinament domiciliari obligatori, la cobertura legal i econòmica per a les empreses per part de l’Estat per interrompre l’activitat i la prohibició completa d’entrar o sortir de Catalunya. “La lluita contra aquest virus requereix un compromís total des de tots els nivells de governança”, escriu.

El president també va oferir una entrevista dijous a la BBC en què va denunciar que l’Estat impedeix el confinament al Principat: “El govern espanyol està permetent la propagació del virus.” L’entrevista va fer eriçar La Moncloa, que ahir va sortir en tromba a censurar Torra. En declaracions a Onda Cero, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va retreure-li manca de “lleialtat institucional” i de “cooperació”, mentre que des dels micròfons de RNE la ministra de Defensa, Margarita Robles, va acusar el president de “faltar a la veritat un cop més”, de “demostrar que no té cap altura com a responsable polític”, i va assegurar que hauria de quedar “al marge de la vida pública”.

A part de les de sanitat i protecció civil, el govern espanyol ha confiscat també sense avisar totes les competències de coordinació dels equips de funcionaris dels jutjats de Catalunya, segons va denunciar ahir la secretaria de Relacions amb l’Administració de Justícia: “El Departament de Justícia no comparteix ni el fons ni la forma d’aquesta mesura. La rebutja frontalment i contundent per inoportuna i innecessària.”

En aquest clima, Torra va confirmar a Catalunya Ràdio que participarà en la segona reunió de presidents autonòmics, que es farà demà, en què el govern espanyol informarà de la gestió que està fent en la lluita contra el coronavirus. Interpel·lat per si ja no es planteja fer eleccions abans de l’estiu, va explicar que ni li passa pel cap. El president va aprofitar per respondre a Robles, a qui va instar a no preocupar-se per apartar-lo de la vida pública: ho farà ell mateix perquè ja va anunciar que no seria candidat. A Twitter va insistir que Califòrnia i Nova York han decretat el confinament total excepte per als treballadors de serveis essencials: “És el que demanem des de fa una setmana per a Catalunya i Madrid i tots aquells focus de risc que ho necessitin.”

Precisament, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va negar que es tracti d’un conflicte entre nacionalismes i va posar d’exemple l’alcalde madrileny, el popular José Luis Martínez-Almeida, que dijous va afirmar que potser seria bo un confinament total de Madrid per aturar la propagació.

Budó va recordar que la comunitat científica espanyola ha enviat a Sánchez un document en què alerta sobre un imminent col·lapse del sistema sanitari i identifica la urgència d’imposar un confinament total a la població. Pel que fa a la reunió de presidents, la portaveu de l’executiu va demanar que s’hi recullin les peticions dels diferents territoris “i no sigui una transmissió unidireccional d’informació”. També va lamentar que no s’informi directament el govern de les operacions de l’exèrcit a Catalunya, que coneix a través dels mitjans.

A Califòrnia i Nova York, confinament total. És el que demanem des de fa una setmana
Quim Torra
President de la Generalitat
Tothom sap el que estem demanant, un confinament total, i això no és el que està aplicant l’Estat
Meritxell Budó
Consellera de la Presidència
El reial decret ens va subordinar al ‘Estado español’. Si no, hauríem pres decisions més dràstiques
Miquel Buch
Conseller d’Interior
El senyor Torra no té cap altura com a responsable polític. La seva actitud és d’una profunda deslleialtat
Margarita Robles
Ministra de Defensa
El que sol·licito a tots els representants públics és un mínim de lleialtat institucional
Fernando Grande-Marlaska
Ministre de l’Interior
Si no és cert que l’Estat m’ha bloquejat res, vol dir que tinc llum verd per fabricar material a Madrid
Isabel Díaz Ayuso
Presidenta comunitat de Madrid

Ayuso és més dura contra l’Estat i no és amonestada

Si hi ha una autoritat que és més dura en públic que Quim Torra és Isabel Díaz Ayuso, la presidenta de Madrid, que ha batallat per refer el decret en l’apartat del tancament de les perruqueries –forçant que el govern espanyol ho fes– i actualment denuncia una requisa pretesament deslleial de material sanitari. “Si no és cert que ells m’han boquejat res, això vol dir que tinc llum verd per començar a fabricar material des de Madrid i ens hi posarem a tot drap i sense fer res més que protegir el personal de Madrid i ningú ho impedirà”, va dir Ayuso ahir en to desafiant.

La presidenta madrilenya viu l’aïllament del contagi però no ha deixat passar cap dia sense atacar el ministre Illa, que ha entregat 324.000 mascaretes a Madrid. Tot i compartir amb Torra l’enfocament de la crisi, els ministres Margarita Robles (Defensa) i Fernando Grande-Marlaska (Interior) ataquen Torra i no a ella, que no ha estat entrevistada a la BBC. Robles fins i tot ha atès Ayuso per fer a Ifema un hospital militar amb 5.500 llits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden anuncia davant Zelenski un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna

barcelona
regne unit

Sunak demana disculpes per haver marxat abans d’hora de la cerimònia del Dia D

barcelona
guerra a europa

Suïssa descarta un acord durant la conferència sobre Ucraïna, sense Rússia

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

El torn d’Irlanda i la República Txeca

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu parlarà davant el Congrés dels EUA el pròxim 24 de juliol

barcelona
Montse Capdevila
Alcaldessa d’Argentona (TXA)

“La gent ha de saber per què gasta més aigua del permès”

Argentona
Eleccions Europees

L’extrema dreta es dispara en els Països Baixos, segons els sondejos

Barcelona
Estat Espanyol

El jutge defensa que pot citar Begoña Gómez enmig del període electoral

Barcelona
la crònica

Una fundació que encén els ànims