Política

Jové i Salvadó, dispensats de comparèixer davant jutge i sense termini fiança 

Els diputats d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, processats per la seva participació en l’organització de l’1-O, han quedat dispensats de comparèixer un cop al mes davant el jutge i el pagament de la fiança ha quedat ajornat, d’acord amb les últimes mesures acordades pel Consell General del Poder Judicial.

La Comissió Permanent de Consell General de Poder Judicial va acordar ahir divendres que les compareixences apud-acta acordades en procediments penals han de quedar suspeses amb caràcter general durant el temps de vigència de l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol a causa de la pandèmia del coronavirus.

Segons aquest acord, només en casos excepcionals, quan s’entengui que hi ha risc d’ocultació o fugida, els jutges podran acordar el manteniment de la compareixença apud-acta, que haurà de realitzar evitant en la mesura del possible la presència física, utilitzant mitjans alternatius com els telemàtics.

A l’empara d’aquest acord de l’CJPG, les mesures cautelars imposades a Jove i Salvadó com la de presentar un cop al mes davant del jutge queden en suspens, així com el pagament de la fiança, ja que aquest òrgan va decretar aturar els terminis processals, el que inclou el pagament de la mateixa.

Els dos diputats d’ERC, exalts càrrecs sota el comandament de l’exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, estan processats per la seva participació “activa” en l’organització del referèndum d’l’1-O suspès pel Constitucional i per impulsar la creació d’una de les anomenades ‘estructures d’Estat’, la Hisenda catalana.

El passat 11 de març, Jové i Salvadó van comparèixer davant del jutge instructor de el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per a comunicar-los el seu processament, encara que tots dos es van acollir al seu dret a no declarar, un dels últims tràmits abans que siguin portats a judici.

Jové i Salvadó estan acusats dels delictes de malversació, prevaricació, desobediència i revelació de secrets a l’haver elaborat un cens amb les dades dels catalans per a la celebració de l’1-O.

Als dos ex alts càrrecs del departament de Vicepresidència que dirigia Oriol Junqueras se’ls havia imposat el lliurament del passaport i l’obligació de comparèixer un cop al mes davant del jutge, encara que aquest últim requisit queda ara en suspens amb l’acord del CGPJ després de les mitjanes decretades amb l’estat d’alarma.

També queda ajornat el pagament de la fiança, que puja a 4,5 milions d’euros, encara que els processats van presentar un recurs al·legant que part de la mateixa ja va ser dipositada en la causa que dirigeix el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona contra una trentena d’ex alts càrrecs de la Generalitat implicats també en l’organització de l’1-O i en el procediment de Tribunal de Comptes.

Per contra, 1,6 milions d’euros de la fiança corresponen a la gestió informàtica impulsada per la Hisenda catalana per eventualment recaptar els impostos dels catalans, partida que no està assignada ni al jutjat d’instrucció ni al Tribunal de Comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia