Política

Sánchez busca ERC, JxCat i Cs per als pactes abans que el PP

Prioritza els independentistes i Arrimadas perquè Casado no ofereix cap data

La CUP i Vox no hi van

 Iglesias apel·la al republicanisme de Rufián per tenir-lo en l’acord

La renda mínima salta al maig

El popular Pablo Casado es va assabentar pel canal 24 hores de TVE que seria el primer líder convocat per Pedro Sánchez, i ara és el convocat per televisió qui nega una data a Sánchez, així que el president espanyol no esperarà el líder de l’oposició i tirarà pel dret obrint el ball de reeditar els Pactes de La Moncloa del 1977 reunint-se per videoconferència amb els independentistes Laura Borràs (JxCat) i Gabriel Rufián (ERC), amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban. Tot i sentir durs retrets del PP en la primera sessió de control al Congrés des de l’estat d’alarma, Sánchez optava per una rèplica de guant blanc, i era el vicepresident segon, Pablo Iglesias, el que pressionava Rufián perquè s’afegeixi a reeditar els Pactes de La Moncloa en ple 2020 apel·lant als valors republicans d’ERC. “Volem creure que el seu govern no s’està deixant pressionar més per la patronal que pel virus, però sobretot volem creure que el grup d’Unides Podem i que vostè mateix, si això està passant, no està callant”, va etzibar Rufián a Iglesias.

Tot i que l’agenda oficial s’aprima pel confinament i totes les cites estan relacionades amb la Covid-19, Sánchez i Casado van polemitzar ahir per la impossibilitat de fixar una data per a una cita que no és ni tan sols presencial, sinó que es tracta de compartir una videoconferència. Casado, dolgut pel fet de ser citat per televisió a través de la ministra portaveu María Jesús Montero, quan fa deu dies que Sánchez ni li telefona, va desplaçar a la setmana que ve qualsevol opció d’atendre’l. I La Moncloa repel·lia el duel d’agendes amb un avís: “El president del govern entén que cada minut compta en aquesta tasca” i té “plena disposició a reunir-se per videoconferència amb el líder del PP dijous, divendres o dissabte, com més aviat millor”. El duel d’agendes de La Moncloa i l’oposició s’esgotava amb l’empat d’impossibilitats. “Vol que participem en un teatre de guinyol del qual no coneix ni el guió ni els personatges. Busca culpar-nos dels seus errors. Vostè no és el rei”, va dir Casado. “Tant de bo la nova normalitat vagi acompanyada d’una nova forma de fer política”, rebatia el president.

Borràs: res a blanquejar

Una de les primeres de la tanda de consultes serà, a dos quarts d’una d’avui, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, que com que ho fa com a portaveu del Grup Plural no s’entrevistarà a soles amb Sánchez, sinó que ho farà conjuntament amb Íñigo Errejón (Més País). “Res en sabem més enllà del nom”, va lamentar Borràs. “Hi serem per escoltar, però sobretot per ser escoltats, per oferir propostes i mesures per sortir de la crisi econòmica i social que tindrem després de l’emergència sanitària. Però no hi serem per blanquejar res, que és el que aquest nom de Pactes de La Moncloa evoca”, avisava la portaveu de JxCat al Congrés. Mitja hora més tard tindrà lloc la cita d’Arrimadas, que davant la deriva del PP i de Vox es reinventa com a “oposició lleial però exigent”. Per Cs, els “pactes de reconstrucció nacional han de servir no per a un canvi de règim, sinó per consensuar de forma urgent la sortida econòmica, social i sanitària de la crisi amb tres grans acords: una pla urgent de contingència sanitària, un pla estratègic de reactivació econòmica i un pla de protecció social”. Demà serà el torn de Rufián i de Mertxe Aizpurua (EH Bildu). No hi anirà ni Mireia Vehí (CUP) ni Santiago Abascal (Vox). “Rebutjo la trucada”, va revelar Abascal.

Després que Rufián recriminés a Iglesias que la renda mínima “arribarà tard”, la vicepresidència social d’Iglesias rivalitzava a la tarda amb el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, per informar que avui serà presentada la renda mínima vital, que, això sí, no arribarà fins al maig. “Requereix un creuament d’informació amb l’Agència Tributària i ho tindrem d’aquí a unes setmanes”, es va excusar Escrivá.

LES FRASES

Vull creure que el govern no es deixa pressionar més per la CEOE que pel virus
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Sí a oferir propostes per sortir de la crisi i no a blanquejar res, que és el que el nom dels pactes evoca
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés

Polèmic CIS: sí del 58% a la gestió i el 40% l’enduriria

El primer CIS que incorpora preguntes sobre l’esclat del coronavirus i sobre la gestió de Pedro Sánchez amb l’estat d’alarma des del 15 de març es va publicar ahir entre la polèmica tant pels continguts com pel fet de néixer precisament a l’avantsala de la tanda de reunions que el president del govern espanyol ha convocat amb els grups de l’oposició. Amb la Covid-19 escalant ja a la primera preocupació (ho és per al 49% d’enquestats), el 58,3% dels ciutadans opinen que les mesures adoptades pel govern de Sánchez són “suficients” i el 39,1% creuen que caldrien accions més “estrictes”.

Segons l’enquesta del CIS, que per primera vegada ha hagut d’aparcar l’entrevista a domicili i es fa íntegrament per qüestionari telefònic, ja en ple estat d’alarma, el 72,6% veuen “molt necessàries” les actuacions preses i el 57,7% aprovarien que no es permetés sortir al carrer en cap circumstància. En línia amb l’afany polític de Sánchez, el 91,4% aposten per intentar grans acords de país i el 87,7% creuen que cal deixar les crítiques per a un altre moment. A la pregunta sobre si el govern actual inspira confiança en la lluita contra la Covid-19, però, el 36% creuen que “bastanta” i un 46,6% sostenen que un govern presidit pel PP de Casado gestionaria “pràcticament igual” la crisi.

Després del coronavirus (49%), en segon lloc hi ha els problemes econòmics (39,1%) i l’atur (36%). Qui és premiada és Inés Arrimadas (4,3), que amb la nova oposició lleial supera ara Casado (4,2) en valoració.

Un altre focus polèmic és que el CIS pregunta si s’ha de mantenir la “lliberat total” d’informació sobre el coronavirus o bé s’hauria d’instaurar només la informació oficial. Segons el director del CIS, José Félix Tezanos, l’interès és pel combat de la desinformació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona