Política

Espanya, França i Portugal aposten per una resposta unitària i de sobirania europea a la crisi del coronavirus

Els secretaris d’estat d’afers europeus dels tres governs consideren que només la solidaritat europea permetrà superar la pandèmia i revitalitzar les economies

Els tres estats aposten per més autonomia estratègica en agricultura, indústria i salut

El secretari d’Estat per a la Unió Europea, Juan González-Barba, ha mantingut aquest divendres una videoconferència amb els secretaris d’estat responsables dels assumptes europeus de França, Amélie de Montchalin, i Portugal, Ana Paula Zacarias, per discutir la resposta a la crisi de la Covid-19, que tots tres governs estan convençuts que també ha de ser europea.

Segons els tres governs, només la solidaritat europea permetrà superar l’epidèmia i revitalitzar les economies, ja que cap país pot recuperar-se sol. Per aquesta raó Espanya, França i Portugal han expressat el seu suport a un ambiciós pla de recuperació europeu, finançat conjuntament i coherent amb les prioritats europees. En particular, pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic, l’estratègia digital de la Unió i el desenvolupament d’una Europa més social. Serà una prova de la solidaritat i credibilitat de la Unió, asseguren.

Així mateix, han expressat el seu suport a les mesures ja decidides a nivell europeu per coordinar l’acció dels estats membres, protegir els europeus i ajudar les empreses i els treballadors. Aquesta coordinació serà encara més important en les pròximes setmanes.

Els tres secretaris d’estat han abordat les estratègies d’aixecament de les mesures de confinament, la resposta econòmica i les mesures de recuperació de la crisi, així com el Marc Financer Plurianual 2021-2027.

Segons ells, caldrà construir una veritable autonomia estratègica europea en salut, agricultura i indústria, així com una Europa més sobirana, unida i solidària. Tots tres han acordat treballar junts amb aquest objectiu, en particular amb vista a la videoconferència dels ministres d’Afers Europeus del 22 d’abril i la dels caps d’Estat o de govern el 23 d’abril.

Més de 3.000 milions per a sanitat

El Parlament Europeu ha aprovat aquest divendres destinar 3.080 milions del pressupost europeu d’enguany al sector sanitari per fer front a la crisi dela Covid-19.

Aquests fons aniran directament als estats i es podran utilitzar per comprar material mèdic, contractar més personal o per construir hospitals de campanya.

També es dedicaran 45 milions d’euros addicionals per finançar vols de repatriació i més de 3 milions i mig d’euros per al Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).

A més, es destinaran 350 milions d’euros per “ajudar Grècia a fer front a la pressió migratòria” i 100 milions d’euros a Albània per les tasques de reconstrucció després del terratrèmol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia