Política

L'exèrcit d'Israel aborda el vaixell «Rachel Corrie», sense causar-hi víctimes

Condueixen la nau plena d'ajuda humanitària, que volia trencar el bloqueig a la Franja de Gaza, al port israelià d'Ashdod

L'abordatge es va produir després que, segons les fonts israelianes, el vaixell irlandès ignorés quatre crides fetes per dos vaixells militars d'Israel, que el seguien des de primera hora del matí, perquè atraqués al port israelià d'Ashdod, en comptes de fer-ho a Gaza. Després de l'assalt, l'exèrcit israelià conduïa la nau cap a Ashdod, al nord de la Franja de Gaza.

«Si no obeeixen, haurem d'abordar el vaixell», havia amenaçat poc abans la portaveu per a la premsa estrangera de l'exèrcit israelià, Avital Leibovich, en declaracions a la BBC, divulgades des de Londres i recollides pels mitjans locals. L'amenaça concretava els advertiments que Israel havia reiterat en els últims dies que impediria per la força que el Rachel Corrie arribés a Gaza en cas que no desistís en la intenció de trencar el bloqueig israelià i arribar a territori palestí.

La tripulació del vaixell ja havia rebutjat divendres l'ordre feta per Israel a través d'Irlanda que atraqués a Ashdod i desembarqués en aquest port israelià l'ajuda humanitària que transporta per a la població palestina.

Segons Free Gaza, un dels grups organitzadors de l'expedició, el Rachel Corrie transporta 1.200 tones d'ajuda humanitària, i entre el passatge, d'unes vint persones, hi ha la premi Nobel de la pau nord-irlandesa Mairead Maguire i un antic sotssecretari general de l'ONU, l'irlandès Denis Halliday.

L'exèrcit israelià va atacar dilluns els altres sis vaixells de la Flota de la Llibertat, de la qual forma part el vaixell irlandès. Durant l'abordatge, l'exèrcit israelià va matar nou activistes turcs –un d'ells, amb doble nacionalitat turconord-americana– que anaven en una de les embarcacions, la Mavi Marmara. En l'atac, en aigües internacionals, també van resultar ferits desenes d'activistes, la majoria dels quals també són turcs.

Expulsar l'ambaixador

El coordinador federal d'Izquierda Unida, Cayo Lara, va informar ahir que la seva organització ha enviat una carta al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en la qual li reclama l'expulsió de l'ambaixador d'Israel, Raphael Schutz. El dirigent polític, que era a Santiago de Compostel·la en una assemblea d'IU, va dir en conferència de premsa que la raó d'aquesta demanda és que el diplomàtic «justifica sistemàticament els assassinats que han comès les forces militars de l'exèrcit israelià sobre els cooperants internacionals». Lara va ironitzar que els cooperants havien comès «el greu delicte d'anar a dur cadires de rodes als que tenen les cames tallades, aliments, elements sanitaris i habitatges prefabricats arran de la massacre que van fer a Gaza el desembre del 2008, en la qual van quedar com a resultat 1.400 morts civils». El coordinador d'IU va assenyalar també que Shutz no només havia justificat la intervenció militar en aigües internacionals dient que era en legítima defensa, «sinó que, a més, ha menyspreat els morts, els assassinats, comparant-los, per treure'ls importància, amb els morts en accident de trànsit al nostre país».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses