Política

Junqueras demana a Torra pactar la data de les eleccions

El líder d’ERC vol evitar que el calendari electoral el marqui el Suprem

Buch replica al dirigent republicà que no toca pensar en comicis: “Hi ha gent que està morint”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, empresonat a Lledoners, ha demanat a Quim Torra acordar plegats la data de les pròximes eleccions al Parlament abans que el Tribunal Suprem inhabiliti en ferm el president de la Generalitat per l’assumpte de la pancarta a favor dels presos polítics.

En una entrevista per escrit a RNE, el dirigent republicà recalca que “la prioritat ara mateix és salvar tantes vides com sigui possible i començar a assentar les bases de la reconstrucció del país perquè la crisi econòmica i social que comença no la paguin els de sempre”. Ara bé, “una altra cosa és si caldrà passar per les runes perquè els ciutadans puguin decidir quines majories ha de liderar aquest futur en què moltes coses hauran canviat, i segur que farà falta”, continua. En aquest sentit, Junqueras defensa que Torra no s’hauria d’exposar que sigui el Tribunal Suprem qui fixi de manera automàtica el calendari electoral i insisteix en la necessitat que “les decisions i els escenaris futurs” siguin consensuats entre els membres de la coalició.

En aquest punt, Junqueras és crític amb la comunicació entre els socis, ja que considera que Junts per Catalunya està prenent decisions sense consultar ERC “per pur tacticisme electoral”. Tot i que Torra, abans de la pandèmia del coronavirus, havia anunciat que faria pública la data de les eleccions un cop s’aprovés el pressupost, la crisi sobrevinguda va desbaratar aquests plans i ara el president considera que no és moment de pensar-hi.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, confia que els socis “s’entendran” en aquesta qüestió –la prerrogativa de convocar eleccions és exclusiva del president–, però va subratllar que la resposta a la pandèmia no es pot dur a terme amb un govern en funcions.

Igualment, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va replicar que ara no toca parlar d’eleccions perquè “hi ha gent que està morint”. “Si hi ha algú que creu que la preocupació ara mateix és qui guanya les eleccions per poder fer el pla de reconstrucció crec que està equivocat”, va etzibar, en declaracions a Ràdio 4.

LA FRASE

No es pot continuar prenent decisions sense consultar el soci de govern per pur tacticisme electoral
Oriol Junqueras
President d’ERC

El president d’ERC treballarà a partir d’ara a Poblet

La junta de tractament de la presó de Lledoners ha ampliat a Oriol Junqueras i Raül Romeva els dies de permís per treballar en virtut de l’article 100.2 per tal que recuperin les hores que no han pogut sortir a causa del confinament pel coronavirus. Segons el Departament de Justícia, a Junqueras i a Romeva, que fins ara tenien permès sortir sis hores diàries tres dies a la setmana, se’ls autoritzarà a abandonar la presó durant quatre dies fins a un màxim de 10 i 12 hores, respectivament, per anar a treballar. En el cas de Junqueras, canviarà la Universitat de Vic, tancada per la Covid-19, per la recerca universitària al monestir de Poblet. Tindrà gairebé tres hores de viatge al dia entre anar i tornar. De moment, no hi ha data per a la incorporació, però serà en els pròxims dies. Per la seva banda, a l’expresidenta de Parlament Carme Forcadell, que tenia autoritzat sortir tres dies a la setmana durant nou hores, la presó de Mas d’Enric li permet fer-ho ara durant dotze hores.

D’altra banda, la defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, també a Lledoners, va presentar ahir tres escrits contra la decisió del Tribunal Constitucional d’admetre a tràmit els seus recursos contra la sentència del Suprem sense adoptar les mesures cautelaríssimes que demanaven, que consistien en la suspensió de l’execució de la condemna mentre no es resolgui el fons de la qüestió.

L’advocat dels tres presos polítics, Jordi Pina, demana que s’apliqui el mateix criteri que el Constitucional va utilitzar amb els ultres que van assaltar la llibreria Blanquerna de Madrid (que encara ni han entrat a la presó).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia