Política

Coronavirus

Dimiteix la directora de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, Yolanda Fuentes

Díaz Ayuso posa el director de l’hospital d'Ifema al capdavant del Pla Covid-19

L’executiu regional encara no ha fet arribar al ministeri la petició formal per passar a la fase I del desconfinament

La directora general de Salut Pública de Madrid, Yolanda Fuentes, ha dimitit aquest dijous en plena crisi del coronavirus, segons ha avançat la cadena Ser.

Fonts del govern de la Comunitat han confirmat a Efe la renúncia de Fuentes, que va assumir el càrrec al setembre passat. Fuentes és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de la Laguna.

El govern de Madrid no ha aclarit els motius de la dimissió, que arriba l’endemà que el govern de la Comunitat anunciés dimecres –tot i que sense concretar detalls– que demanaria al ministeri de Sanitat passar a la fase I del desconfinament el proper dilluns, 11 de maig. Segons RTVE, Fuentes hauria decidit precisament per estar en desacord amb la intenció de sortir ja de la fase 0.

En una entrevista a Cuatro, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha dit que la directora de Salut Pública no li ha comunicat formalment la decisió perquè tenia una reunió amb atenció primària per analitzar la situació de la Covid-19.

La conveniència de passar a la següent fase del desconfinament va provocar ahir un intens debat al Consell de Govern de l’executiu de coalició de PP i Cs. Ayuso (PP) considerava que Madrid encara havia de reduir el percentatge de pacients a les unitats de cures intensives (UCI) abans de passar a la següent etapa de la desescalada. En canvi, el vicepresident regional, Ignacio Aguado (Cs), defensava que la Comunitat està preparada per passar a al fase I perquè té “un sistema sanitari robust”.

El director dels hospitals de campanya, al capdavant del dispositiu

Poc després que es conegués la dimissió de Fuentes, la Comunitat ha anunciat a través d’un comunicat el nomenament del director de l’Hospital d’Ifema, Antonio Zapatero, com a viceconseller de Salut i responsable del Pla Covid-19. Entre les funcions que assumirà, hi ha la desescalada, la realització d’estudis epidemiològics, la coordinació sociosanitària a la regió i la Direcció General de Salut Pública, que fins ara assumia Fuentes.

Esperant els papers de Madrid
La dimissió de Fuentes es produeix abans que el govern madrileny hagi lliurat a Sanitat els seus arguments per canviar de fase dilluns que ve, segons ha assenyalat la ministra de Política Territorial, Carolina Darias.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat aquest migdia que totes les autonomies han demanat –total o parcialment– passar de fase excepte Madrid, que encara no els ha fet arribar la documentació al ministeri per estudiar-la.

Aquesta tarda s’ha celebrat una reunió entre els responsables del ministeri de Sanitat i el conseller de Salut de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero. En acabar la trobada, la Moncloa ha informat que el govern madrileny encara no lliurat la documentació tècnica per fer la petició oficial per passar a la fase I, però Ruiz Escudero ha avançat que demanarà que tota la província avanci en la desescalada. Els dos governs han acordat celebrar una nova trobada quan hi hagi la documentació.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona