Política

Torrent: “No resorgirem de cap crisi si no és amb un nou pacte social que posi les persones al centre”

Alerta que la por és “el millor aliat del feixisme” en l’acte del 75è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial

El president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat que no es ressorgirà de cap crisi si no és amb un “nou pacte social que posi les persones al centre”. Així ho ha defensat en la seva intervenció en l’acte de commemoració del Parlament del 75è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial.

Acompanyat dels membres de la Mesa i del president de l’Associació Catalana d’Ex-Presos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo Calderón, ha fet una ofrena floral al monument als voluntaris catalans morts en defensa de la llibertat, situat al Parc de la Ciutadella.

Torrent també ha alertat que la por és “el millor aliat del feixisme” i ha defensat que per superar les crisis és necessita “més i millor democràcia”.

Torrent s’ha referit a la Segona Guerra Mundial com “un dels horrors més grans que mai ha viscut la humanitat” i ha defensat que es faci l’acte de commemoració com cada any tot i les “circumstàncies anòmales”.

“Justament en moments de preocupació col·lectiva val la pena també donar valor a l’esforç col·lectiu de tants homes i dones que abans que nosaltres, en diferents lluites, ens han permès arribar fins aquí”, ha afegit.

L’acte s’ha celebrat respectant les distàncies de seguretat entre persones i tots els participants anaven protegits amb mascaretes i guants.

En l’acte d’aquest any també s’ha volgut retre homenatge a Lluís Martí Bielsa, president de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya que va morir el passat octubre i que cada any participava en l’acte d’homenatge del Parlament.

Torrent ha recordat que “fins l’últim moment del seu alè va demostrar el seu compromís polític i moral”.

“Per ressorgir de les crisis necessitem més i millor democràcia sempre. Que vol dir reforçar les llibertats individuals i col·lectives; i reforçar les institucions que ens permeten viure en convivència pacífica”, ha assenyalat Torrent.

Però també ha afegit que per superar situacions de crisi calen “més i millors drets socials” que permetin que la gent visqui en dignitat. I en aquest sentit, ha fet una crida a la cura intergeneracional i, especialment, dels més vulnerables.

El president del Parlament també ha fet referència a les idees d’extrema dreta i ha demanat no deixar-se vèncer per la por ni que la por s’apoderi de les decisions i els pensaments. Segons Torrent, “la por és la porta que permet l’entrada a idees d’extrema dreta i al feixisme”.

Per la seva banda, el president de l’Associació Catalana d’Ex-Presos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo Calderón, ha defensat que malgrat les restriccions actuals per la crisi del coronavirus no s’hagi volgut que “el virus confinés la memòria”.

“La llibertat és una tasca que no s’acaba mai i el millor homenatge que podem fer als que van lluitar a la Segona Guerra Mundial és posar llum al passat, analitzar què ho va fer possible i estar alerta a situacions semblants. Sense memòria no hi pot haver futur. La democràcia i la llibertat no es conquereixen d’una vegada per totes. Són un patrimoni que tenim el deure de protegir”, ha defensat Vallejo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona