Política

JxCat planteja reprovar el rei, Sánchez i Rajoy pel 155

Proposen que el Parlament censuri els polítics que van ser “part activa i decisiva” de l’aplicació de l’article, com ara Rivera i Millo

Atribueixen a la suspensió una frenada d’expedients destinats a la vigilància epidemiològica

El rei espanyol, Felip VI; l’expresident Mariano Rajoy i els membres del seu govern; l’actual inquilí de La Moncloa, Pedro Sánchez; l’exlíder de Ciutadans, Albert Rivera, i l’exdelegat del govern al Principat, Enric Millo, són els noms que Junts per Catalunya proposa que el Parlament reprovi perquè “van ser part activa i decisiva” en l’aplicació de l’article 155. La mesura forma part de les conclusions del grup parlamentari en la comissió d’investigació que indaga sobre la suspensió de l’autogovern la tardor del 2017, tot “un cop d’estat per part de l’Estat espanyol per posar fi a la voluntat majoritària dels catalans de l’exercici del dret a l’autodeterminació”, en paraules del president del grup, Albert Batet, que considera que actualment el 155 “continua de forma encoberta”.

JxCat retreu als dos presidents espanyols que es neguessin a comparèixer davant la comissió “en un exercici de menyspreu a les institucions catalanes” i censura l’actitud de Felip VI pel discurs del 3 d’octubre i per les actuacions presumiblement per fer que importants empreses desplacessin les seves seus fora de Catalunya.

“La decisió d’intervenir Catalunya amb el 155 estava presa. Convocar eleccions o no declarar la independència no n’haurien aturat l’aplicació”, conclouen. També constaten que es va produir un cessament del govern i una dissolució del Parlament inconstitucionals i il·legals “per privar els líders polítics independentistes d’un judici just”.

En un context de crisi sanitària com l’actual, pren relleu la consideració que el 155 va suposar una “frenada en sec de projectes clau per al futur de la salut pública a Catalunya”, amb la paralització del Pla Integral d’Urgències, d’expedients destinats a la vigilància epidemiològica en relació amb les infeccions respiratòries agudes i el decaïment de dues iniciatives legislatives sobre el sector (la tramitació per lectura única de la llei de creació de l’Agència de Salut Pública i de la llei de creació de l’Agència Catalana de Medicaments i Productes Sanitaris).

Tardà creu que es busca afeblir ERC

L’exdiputat d’ERC al Congrés Joan Tardà va acusar ahir JxCat d’intentar “afeblir” els republicans amb la proposta de reprovar al Parlament Pedro Sánchez –a qui el president espanyol vol convèncer per allargar l’estat d’alarma–. “La hipocresia i la demagògia de JxCat no tenen aturador. Reclama que el Parlament reprovi el PSOE del 155, després d’haver pactat amb el PSC la Diputació de Barcelona. Només tenen un objectiu: intentar afeblir ERC, però no se’n sortiran”, va piular. La portaveu de la formació, Marta Vilalta, va assegurar que el seu partit manté la voluntat de negociar amb JxCat “els escenaris futurs” a Catalunya, inclòs el de les eleccions, però va subratllar que “ERC no demana que les eleccions siguin ara”. El cap de files de JxCat, Albert Batet, està convençut que els socis podran “consensuar” aquests escenaris, però va dir que qui decideix és només el president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona