Política

Twitter assenyala Trump per “apologia de la violència”

Augmenta la tensió entre la xarxa social i el president dels EUA per una piulada en què insta a disparar contra manifestants

La Casa Blanca reforça l’argument de la suposada “censura” contra els missatges conservadors

Des de fa molts anys, fins i tot abans de ser president dels Estats Units, Donald Trump utilitza Twitter per difondre el seu missatge. Sap que és un altaveu poderosíssim que li permet enviar amb un sol clic qualsevol cosa que li passa pel cap als més de 80 milions de seguidors que té, sense filtre ni límit més enllà dels 280 caràcters.

Ara, aquesta relació d’amor s’ha truncat. Des de principis de setmana Trump ha declarat la guerra a Twitter, enfurismat per haver estat víctima del nou sistema de verificació d’informació de la plataforma. La pugna i la tensió van créixer ahir, quan la xarxa social va assenyalar el mandatari per una piulada que viola la normativa de l’empresa per haver fet “apologia de la violència”.

Racisme

La piulada presidencial en qüestió no només amenaçava amb tirotejos, sinó que destil·lava racisme. En el context de les protestes a Minneapolis, arran de l’assassinat d’un home negre per l’abús de força d’un policia blanc, Trump va titllar de “brètols” els manifestants –una paraula amb un caire despectiu contra els negres–, i va escriure que “quan comencen els aldarulls, comencen els tirotejos”. Una frase calcada a la d’un excap policial de Miami que, el 1967, va dir exactament el mateix en la seva promesa de posar fi als aldarulls de la població negra en plena lluita pels drets civils.

“La piulada viola les nostres polítiques d’acord amb el context històric de la frase, la seva connexió amb la violència i el risc que pot inspirar accions similars”, va justificar la xarxa social.

Twitter va decidir amagar el missatge sota una advertència en què explicava la violació de la normativa. No va decidir eliminar-lo del tot perquè és “d’interès públic”. El president, lluny de rectificar, va doblar l’aposta: va copiar el missatge i el va difondre a través del compte oficial de la Casa Blanca. Twitter hi va col·locar la mateixa advertència i va impedir als usuaris fer-hi comentaris.

Sota la Covid-19

L’acció va servir a Trump per seguir amb el discurs que ha dominat aquesta setmana un país que encara no ha minimitzat els efectes de la pandèmia de la Covid-19 i ha superat els 100.000 morts: que Twitter està esbiaixat contra les veus conservadores i que impulsa una “censura” que el president creu que viu en primera persona. Una situació que el va dur a signar dijous una ordre executiva que pretén treure proteccions legals a les xarxes socials sobre el contingut que s’hi publica.

La Casa Blanca i l’entorn de Trump estan posant tot l’arsenal possible per guanyar la pugna a la xarxa social. “Twitter és ple de merda, i cada vegada més gent ho està començant a veure”, va piular Dan Scavino, sotscap de gabinet de Trump i director de comunicacions digitals de l’administració.

LES FRASES

Quan comencen els aldarulls, comencen els tirotejos
Donald Trump
president dels estats units
Twitter és ple de merda i cada vegada més gent ho està començant a veure
Dan Scavino
director de comunicacions digitals del govern dels Eua

La ira manté Minneapolis en flames

La matinada de divendres, i per tercera jornada consecutiva, Minneapolis va estar en flames, literalment. Les protestes per la falta de resposta institucional a la mort de l’afroamericà George Floyd i la lentitud de les investigacions s’acumulen entre els milers de persones que exigeixen justícia. Tal com va passar en els moments àlgids de les manifestacions de Black Lives Matter fa sis anys, en arribar la nit, els aldarulls s’escampen pels carrers.

Ahir fins i tot van cremar la comissaria de policia on treballaven els agents implicats en la mort de Floyd, flames que van despertar cridòria d’aprovació i fins i tot focs artificials. Les crides a la calma no fan efecte, i el governador de Minnesota, el demòcrata Tim Waltz, va desplegar la Guàrdia Nacional entre precs a la contenció i el cessament de la violència.

Les protestes es van escampar per tot el país, des de Los Angeles fins a Nova York, passant per Louisville i Chicago. Tot i que no es veu un horitzó que faci augurar calma –ja hi ha manifestacions organitzades per al cap de setmana–, ahir es va saber que Derek Chauvin, el policia que va ofegar Floyd posant-li el genoll al coll, està detingut i acusat d’assassinat i homicidi imprudent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona