Política

Mor el president de Burundi, Pierre Nkurunziza, d’un atac de cor

En contra de la constitució del país, va intentar mantenir-se al poder un tercer mandat, fet que va originar una onada de protestes amb centenars de morts i mig milió de desplaçats, segons l’ONU, a més d’un intent fallit de cop d’Estat aquest mateix any

El president de Burundi, Pierre Nkurunziza, ha mort a 55 anys després de patir ahir dilluns un atac al cor, segons ha informat aquest dimarts l’Executiu en un comunicat.

“El Govern de la República de Burundi anuncia amb gran tristesa el decés inesperat de la seva Excel·lència Pierre Nkurunziza, president de la República de Burundi, ocorregut a l’Hospital del Cinquantenari de Karusi després d’una aturada cardíaca aquest 8 de juny de 2020”, ha comunicat el gabinet.

Nkurunziza, que feia quinze anys que ostentava el poder, va ser hospitalitzat diumenge passat amb molèsties, després d’assistir el dia anterior a un partit de voleibol. Segons la nota, el seu estat de salut va experimentar una millora, però el dilluns a la tarda “va canviar de manera brusca, amb una aturada cardíaca”.

“L’equip mèdic no va poder recuperar al pacient” després d’unes infructuoses tasques de reanimació, va precisar el Govern, que va enviar les seves “condolences més sentides” al poble burundès i a la família del difunt.

Nkurunziza es disposava a abandonar la prefectura de l’Estat l’agost vinent, després de decidir no presentar-se a les eleccions presidencials del passat 20 de maig, en les quals es va imposar l’oficialista Évariste Ndayishimiye, de 52 anys. Malgrat els seus intents de perpetuar-se en el poder, el mandatari va confirmar al desembre que no es presentava als comicis com a candidat del governant Consell Nacional per la Defensa de la Democràcia (CNDD-FDD) i es va retirar després amb el títol de “Guia Suprem del Patriotisme”.

El president va optar en 2015 a un tercer mandat prohibit per la Constitució, la qual cosa va originar una ona de protestes amb centenars de morts i mig milió de desplaçats, segons l’ONU, a més d’un intent fallit de cop d’Estat al maig d’aquest any.

Pierre Nkurunziza va dirigir aquest petit país d’Àfrica de l’Est amb un creixent autoritarisme des del final de la guerra civil (1993-2005), que va enfrontar a hutus (85% de la població) i tutsis i va causar uns 300.000 morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia