Política

El TC debatrà si fixa com s’acata la Constitució

L’alt tribunal podria invalidar les fórmules dels diputats d’ERC, JxCat, el PNB o Podem

Sis magistrats conservadors del Tribunal Constitucional volen que el ple debati les peticions de Vox, PP i Ciutadans contra les fórmules d’acatament de la Constitució que van utilitzar fins a 29 diputats d’ERC, JxCat, EH Bildu, PNB i Unides Podem en la darrera sessió constitutiva del Congrés dels Diputats. Segons informava ahir Eldiario.es, els sis jutges no estan d’acord que sigui la sala primera del TC qui decideixi sobre el cas i han presentat un escrit perquè sigui el ple qui debati les propostes. La sessió d’investidura fallida del 2019 ja va generar tres recursos del PP i Ciutadans contra les fórmules d’acatament constitucional utilitzades pels partits catalans i bascos així com per alguns diputats d’Unides Podem. La sala presidida pel conservador Juan José González Rivas va decidir arxivar-los però encara resta pendent algun recurs, com ara el de Vox, sobre la sessió d’investidura que sí que va permetre la formació del govern de PSOE i Unides Podem. Ara els sis magistrats aliens a aquella sala han demanat resoldre al ple del TC sobre aquells recursos desestimats però també sobre el del partit d’extrema dreta. De fet, Vox demana en el seu escrit invalidar la legislatura actual des de la sessió d’investidura del desembre perquè considera que s’havia d’haver impedit la presa de possessió de l’escó a 29 diputats d’aquelles formacions que van acatar la Constitució per “imperatiu legal” i afegint al jurament, per exemple, compromisos amb les repúbliques basca i catalana, els presos polítics, els exiliats o el planeta. Tot i que el recurs d’empara del partit d’extrema dreta demana que s’invalidin totes les sessions del Congrés dels Diputats des del dia de la presa de possessió dels escons, fonts del Constitucional explicaven ahir a La Vanguardia que la intenció dels magistrats sol·licitants seria fixar doctrina sobre la fórmula d’acatament després que l’alt tribunal no s’hi pronuncia des del 1980, quan va donar raó als diputats d’Herri Batasuna que van prometre el text per “imperatiu legal”.

González avisa Sánchez que no confiï en ERC

L’expresident socialista espanyol Felipe González va advertir ahir a l’actual president Pedro Sánchez que no pot comptar amb ERC o JxCat per abordar pactes de legislatura de cara a la reconstrucció econòmica i social. En una xerrada a Nueva Economía Fórum, l’expresident va afirmar que “no es pot demanar a algú que creu en la independència d’una part del territori que es comprometi amb un projecte de reconstrucció o de recuperació d’Espanya com a país”. González pronostica que les mesures de reconstrucció econòmica i social posteriors a la Covid-19 s’hauran de prendre durant alguns anys i, per això, demana acords a llarg termini de les forces constitucionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat