Política

Torra posa la directa

imminent ·

El govern demanarà avui que tot el país estigui ja en la fase 3

Si s’aprova, la nova situació seria efectiva dimecres

El president vol posar fi a l’estat d’alarma per la via ràpida, abans del dia 21

El govern vol desconfinar-se per la via ràpida i treure’s de sobre així que pugui i sense més demora l’estat d’alarma que, de facto, l’ha deixat amb les competències captives i a mercè de complir les normes que es dicten des de Madrid. Amb aquest objectiu polític en el punt de mira, el president de la Generalitat, Quim Torra, va comunicar, ahir, al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que avui en la reunió del Procicat s’aprovarà elevar la petició per tal que tot Catalunya entri ja en la fase 3, tan ràpid com sigui possible.

En l’avançament de les diverses fases de confinament, avui tot el país ja estarà en fase 3 tret de les regions sanitàries de Barcelona i les dues metropolitanes, així com la de Lleida. Des del govern es demanarà a Madrid que, en base a la realitat epidemiològica d’aquests territoris, amb el coronavirus en aparent retirada, tant Barcelona com Lleida progressin a la fase 3 ja. Si s’accepta, això no seria realitat fins dimecres.

Políticament, el pas de tot el territori català a fase 3 suposa que el govern de la Generalitat passa a gestionar de forma directa l’aplicació dels diversos decrets de desconfinament, amb un marge d’acció molt superior al que ha tingut fins ara els darrers tres mesos, però sense recuperar encara el ple control sobre la capacitat normativa. Aquest fet no serà realitat fins a les 00.00 h del diumenge 21, quan l’estat d’alarma decaurà, entraran en vigor els decrets que regulen el que es coneix com a nova normalitat i el govern català, i la resta de les autonomies, recuperaran les competències ara manllevades.

“No cal que esperem set dies. Els resultats avalen la possibilitat de passar ja a la fase 3”, va dir, ahir, Torra a Sánchez en el marc de la conferència de presidents autonòmics que cada diumenge al matí s’ha celebrat de forma telemàtica. El president espanyol va respondre a la petició catalana fugint el debat polític i refugiant-se, una vegada més, en els tècnics. En aquest sentit, Sánchez va derivar qualsevol canvi de fase de Barcelona i Lleida a la decisió que prenguin els experts i “al criteri epidemiològic de sempre”, va dir. Fins ara, la política del govern espanyol ha estat fer passar de fase les diverses regions cada quinze dies. En el cas de Barcelona, ja es va fer una petita alteració d’aquest criteri temporal, que aparentment permet controlar la possibilitat de rebrots del virus, quan es va permetre un progrés a una fase intermèdia que es va anomenar 0,5.

La determinació de Torra és donar pas com més aviat millor a la nova normalitat que, segons el seu criteri, no serà la que es dicti des del govern central, sinó aquella que es derivi del fet de poder acabar amb la situació de l’estat d’alarma. Torra vol anar en contra d’aquest estat d’alarma que, segons el seu criteri, no hauria d’haver existit mai, perquè parteix d’una concepció centralista de l’Estat i té un afany centralitzador.

El president català es vol treure de sobre la tutela de Madrid perquè, al seu entendre, la gestió del govern espanyol amb la Covid-19 ha anat “tard”, “lenta”. Torra té clar que no es pot tornar a repetir un “155 sanitari”.

Sánchez i el diàleg

Per part del president espanyol, la vara de mesurar la relació entre els governs no la vol posar en el control de l’estat d’alarma, sinó en el diàleg iniciat abans de la pandèmia de la Covid-19 i interromput abruptament. En aquest sentit, Pedro Sánchez va assegurar, ahir, que no tindrà “cap problema” a reprendre els treballs de la taula de diàleg entre governs el mes de juliol. En el transcurs de la roda de premsa habitual després de la reunió amb els presidents autonòmics, Sánchez va dir que si es pot celebrar la trobada entre el govern i l’executiu espanyol significarà que l’emergència sanitària està “definitivament superada”.

Tot i reiterar la disposició a la via de diàleg d’una taula que, a priori, hauria de donar sortida a la reivindicació catalana de celebrar un referèndum independentista, Sánchez va repetir, una vegada més, el concepte de la unitat, assegurant que és amb la unió de les autonomies que s’ha plantat cara a la Covid-19. De fet, la paraula units ha guiat sempre les campanyes de comunicació estatals. Sánchez vol per a l’Estat la mateixa unitat que s’exigeix al conjunt de la Unió Europea.

LES FRASES

Cal acabar amb l’estat d’alarma ja. No volem un nou 155 sanitari
Quim Torra
President de la generalitat
No tenim cap problema a reprendre al juliol la mesa de diàleg
Pedro Sánchez
President del govern d’espanya

Patinets a la plaça de Sant Jaume

El desconfinament polític que busca el president Torra pretén, ni més ni menys, posar-se al mateix nivell de llibertat de moviments de què ja gaudeixen els ciutadans que cada dia s’atreveixen a noves conquestes al carrer. Amb el pas el pas a noves fases, l’activitat al carrer va prenent cos i volum i a Barcelona, com a la resta de les ciutats, els nens estan prenent les places per jugar-hi, com feia temps que no passava, gràcies, entre altres coses, al descens de la mobilitat, afavorida a Barcelona pel tancament d’alguns carrers cèntrics. Les ànsies de la població de recuperar la llibertat han portat, aquest cap de setmana, a viure escenes d’aglomeracions en algunes platges de Barcelona que han obligat la policia a actuar tancant accessos. Per guanyar nous espais ciutadans, Barcelona va reobrir, ahir, els jardins Costa i Llobera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES