Política

Sánchez espera per convocar la mesa que ERC i JxCat es posin d’acord

L’independentisme ha convertit el Congrés en un pati públic on airejar les desavinences tan sovint últimament, amb xocs a l’hemicicle de Gabriel Rufián i Laura Borràs, que el govern de Pedro Sánchez ha pres nota de la fractura entre ERC i JxCat. A punt d’expirar l’estat d’alarma i quan s’espera que Sánchez reactivi la mesa de governs al juliol, La Moncloa invoca la divisió independentista com a sobrevingut fre per a la convocatòria: “Primer s’han de posar d’acord ERC i JxCat.”

La mesa de governs és un dels preus que ERC va posar a la investidura de Sánchez i va tenir el seu baptisme el 26 de febrer a La Moncloa, amb una iconografia pròpia de cimera entre estats. Però des d’aleshores viu sobre el subsol d’una tempesta perfecta: el coronavirus ha colonitzat les agendes oficials i el Tribunal Suprem ha desconfinat l’amenaça d’apartar Torra a partir del 17 de setembre, data en què analitzarà el recurs del president en contra de la seva inhabilitació pel cas de la pancarta amb el llaç groc i el lema de record dels presos polítics penjada al balcó del Palau de la Generalitat.

La previsió, després de la cita inicial a Madrid, era que el partit de tornada fos a Barcelona. “El president ja ha dit que no tenia cap inconvenient que la mesa de diàleg sobre Catalunya es pogués produir al mes de juliol. Queda pendent de concretar dia, hora i lloc”, ha defensat la ministra d’Hisenda i portaveu, María Jesús Montero.

Mesa amb cadira per a Cs?

En una sessió de control de nou d’alt voltatge pel setge del PP i Vox contra el govern del PSOE i Podem, ahir la vicepresidenta Carmen Calvo ratificava l’aposta per tornar a seure aviat amb la Generalitat. “Convocaran la mesa exigida per ERC? I, per cert: hi pretenen reservar un lloc a Ciutadans?”, va preguntar la portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, tot burxant en la cohabitació d’ERC i Cs. “Sí, convocarem la mesa de diàleg. Perquè és l’única manera de trobar una sortida en el nostre marc constitucional i amb la fórmula democràtica tan exòtica que és reconèixer l’altre”, va defensar Calvo.

La disposició de buscar una data que evidencia La Moncloa no evita que, ara per ara, amb qui Sánchez té obert un fil directe és amb el vicepresident Pere Aragonès. Si bé a ERC hi ha un sentiment amarg de servir espais que Torra menysté fins al minut abans de seure-hi, en el si de JxCat la desconfiança amb l’abast real de la mesa –aprofundida des del 15 de març i durant l’estat d’alarma per la invasió competencial– ha portat Torra a valorar encara més la necessitat de poder comptar amb un relator que aixequi acta de cada sessió. El govern de Sánchez no només viu al dia el divorci entre ERC i JxCat, sinó que sap que anirà a més quan arribi el dia de votar el suplicatori de Laura Borràs i quan hi hagi eleccions. I aquí neix la cautela del “primer s’han de posar d’acord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

país basc

La legislatura basca arrenca amb apel·lacions a un nou estatus polític

barcelona
política

PSC i comuns llencen l’ham per acostar ERC a una negociació d’investidura

barcelona
Estat espanyol

El PSOE treu cinc punts d’avantatge al PP a l’últim baròmetre del CIS

Barcelona
Judicial

Un policia que acusa en el cas Tsunami està investigat per fustigar manifestants

barcelona
Estat espanyol

Sánchez donarà explicacions al Congrés sobre la seva dona el 22 de maig

Barcelona
Estat Francès

Nova Caledonia es revolta contra els canvis al cens electoral

Barcelona
política

Salvem Cal Macià exigeix començar a tramitar l’expropiació de l’immoble

ALCARRÀS
Guerra a Ucraïna

Un tren de mercaderies descarrila a Volgograd per un atac amb drons

Barcelona
guerra a Ucraïna

Blinken visita Ucraïna per sorpresa per mostrar el suport dels Estats Units

Barcelona