Política

El Govern inicia “l’etapa de represa” amb regulació pròpia

El president Torra signa el decret que posa fi a la fase 3 a Catalunya a partir de les dotze de la nit

La norma de la Generalitat deixa “sense efectes” les mesures de l’estat d’alarma del govern espanyol

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha signat aquest dijous al migdia el decret que posa fi a la fase 3 de la desescalada.

El Govern inicia així l’anomenada “etapa de represa” amb regulació pròpia. La norma deixa “sense efectes” el reial decret espanyol de l’estat d’alarma des d’aquesta mitjanit .

S’aixequen doncs les restriccions de mobilitat per tot el Principat. No obstant, fins al 25 de juny , es mantenen les mesures establertes respecte els aforaments, això és, els aforaments estaran limitats al 50% en els espais tancats i el 75% en els espais a l’aire lliure.

En una roda de premsa des de Palau, acompanyat de la consellera Alba Vergés (Salut) i el conseller Miquel Buch (Interior) -responsables del Procicat-, Torra ha garantir que la nova regulació s’ha regit pel diàleg i la flexibilitat de les “noves circumstàncies”.

“No em tremolarà la mà per prendre les decisions per vetllar sempre per la salut de la població”, ha asseverat. Torra no té “cap dubte” que el Govern reaccionarà “immediatament” en cas de rebrot per covid-19. De fet, ha asseverat que l’executiu es prepara per aquest escenari amb seguiments diaris sobre una pandèmia que “encara no s’ha acabat”.

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés , ha volgut subratllar que no es pot oblidar que s’haurà de conviure amb l’existència del virus i, per tant, “dependrem de la solidaritat que tinguem entre tots”. “Per al control de l’epidèmia cal seguir amb la higiene de mans, distància de seguretat, l’ús de mascareta i activitats a l’aire lliure”, ha remarcat.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el conseller d’Interior, Miquel Buch , que ha insistit en celebrar revetlles de Sant Joan “de petit format” per tenir precaució davant el foc “però també davant la covid-19”.

El decret faculta Vergés i Buch, com a autoritats integrants del Comitè del Procicat perquè adoptin “les resolucions necessàries” per fer efectives les mesures que han de regir la nova etapa.

En aquesta nova etapa, el Govern no regularà límits d’aforaments als espais a l’aire lliure i tancats a partir del 25 de juny. A partir d’aquesta data, aquests espais hauran de garantir una distància de seguretat equivalent una superfície de 2,5 metres quadrats per persona.

Segons ha explicat l’executiu, l’objectiu és que hi hagi “claredat” en la normativa i la “simplificació”. L’ús de la mascareta serà obligatori quan no es puguin mantenir la distància de seguretat i s’insisteix en les mesures d’higiene.

Després que el president de la Generalitat hagi signat un decret que posarà fi a la fase 3 a tot Catalunya a partir d’aquesta mitjanit, els consellers Vergés i Buch han signat una resolució que adopta mesures bàsiques de protecció i organitzatives per prevenir el risc de transmissió de la covid-19, i que marca com a “essencial” que hi hagi un “comportament social” compromès en la lluita contra la pandèmia.

Així, Vergés ha defensat que l’evolució favorable actual de l’epidèmia permet encarar aquesta nova etapa amb una “regulació més senzilla” que no es basi en “prohibicions”.

Regular distància, no aforament

El Govern ha descartat regular aforaments en espais tancats i l’aire lliure, com s’ha vingut fent durant les diferents fases de la desescalada. Sí que es mantindran fins al 25 de juny d’un 50% en espais tancats i d’un 75% a l’aire lliure, però a partir d’aquesta data el Govern estableix l’obligació de garantir la distància física de seguretat equivalent a una superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona.

En els espais a l’aire lliure, la distància interpersonal de seguretat pot rebaixar-se en cas de portar mascareta, un registre d’assistents o preassignació de localitats i es reguli la circulació per evitar aglomeracions en els creuaments i els punts de més freqüència.

També en cas que s’estableixen espais sectoritzats amb control de fluxos d’accés i sortides independents i no permeables entre si per a un màxim de 2.000 persones, que poden arribar a les 3.000 si són amb seients preassignats.

Quant als espais tancats, fixa la necessitat de sectoritzar la zona, amb control d’accés i sortides independents, però limita a el nombre màxim de persones a 1.000, que es pot doblar si hi ha localitats preassignades.

La distància de seguretat es pot rebaixar si es fa ús de la mascareta, es porta un registre d’assistents o hi hagi preassignació de localitats, i es prevegin mesures de circulació dels assistents que evitin les aglomeracions en els creuaments o punts de més afluència.

En congressos, fires i actes similars, la resolució estableix que es podran fer sempre que el nombre d’assistents s’ajusti a l’aforament del lloc a partir de la superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona.

Caldrà portar un registre d’assistents, promoure mesures de circulació, controls de fluxos d’accés i sortida, i posar a disposició dels assistents aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics.

La superfície de seguretat es podrà rebaixar si es fa ús de la mascareta i si es sectoritza l’espai, amb control d’accés i de sortida independents, que han de ser d’un màxim de 1.000 persones o fins a 2.000 quan se situïn en seients preassignats.

La resolució del Procicat també estableix que caldrà aprovar plans sectorials per a una quinzena d’àmbits d’activitat, com universitats, serveis socials, centres docents, transports, establiments comercials, d’hostaleria i restauració, turisme, locals d’oci nocturn, lleure infantil, fires i congressos, instal·lacions esportives, equipaments culturals o festes i esdeveniments populars. Els plans sectorials ja aprovats durant les fases de la desescalada s’hauran d’adaptar a la nova situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia