El PSC descarta dimissions i es desmarca d'ERC i ICV

Després que Esquerra i Iniciativa donessin el seu vistiplau a depurar responsabilitats al Departament d'Interior, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, va rebutjar ahir qualsevol dimissió i va expressar el seu «total i absolut» suport als Mossos d'Esquadra i al conseller Joan Saura. En la mateixa línia expressada pel president, José Montilla, Iceta va demanar que no es desviés l'atenció sobre qui va ser el «culpable» de l'alteració de l'ordre públic. L'actuació de la policia catalana dimecres passat va ser qualificada, pel republicà Joan Ridao, de «desproporcionada» i, segons l'ecosocialista Joan Herrera, «hi va haver errors», però el PSC responsabilitza de la tensió «la gent que danya l'ordre i la seguretat» –els manifestants, segons ell– en lloc dels Mossos.

ICV ha abordat aquesta situació sense por a l'autocrítica. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, va avalar que es depurin «les responsabilitats» que es derivin de la investigació interna que ha demanat el conseller i alhora president d'ICV, Joan Saura. Tanmateix, el número dos d'ICV va deixar clar que les possibles dimissions seran decidides pel Departament d'Interior i pel govern català. Herrera va recordar que ja han assumit «errors» i han demanat «disculpes» a les víctimes de les agressions. «A mi m'agrada que això ho faci el meu govern», va concloure.

Amb un guió similar al d'ICV, el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, va trobar «desproporcionades» les càrregues policials i, per això, «no entendria» que no es depuressin responsabilitats. «Els Mossos no actuen sense directrius polítiques i dels comandaments», va dir Ridao, i «aquestes responsabilitats emanen del Departament d'Interior». Tot i això, demana «cautela» i aconsella «esperar l'informe» de la investigació.

Duran i Lleida, dos fronts

El líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, va reclamar a Saura que hauria d'haver fet una defensa tancada dels Mossos d'Esquadra, tot i que ell al mateix temps va denunciar l'actuació «desproporcionada» de la policia catalana. De qualsevol manera, al seu bloc Duran va afirmar que «no es fàcil distingir» entre periodistes i manifestants i va lamentar: «L'opinió d'alguns sectors que aprofiten la més petita oportunitat per desprestigiar la nostra policia.»

Pel contrari, Joan Herrera va defensar ahir que «el prestigi dels Mossos implica garantir que el que va passar dimecres no es repeteixi» i, per això, queda justificada l'obertura d'una investigació. «Això permetrà que guanyin autoritat», diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona