Política

Buch creu que és de “sentit comú” no deixar de banda la situació actual per “pensar en unes eleccions”

El conseller assegura que amb el final de l’estat d’alarma s’acaba la “sobreregulació” dels últims mesos

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha alertat aquest diumenge que un procés electoral “paralitza les coses” i fa que el govern entri en funcions sense poder prendre “les decisions que caldrien” en un moment de “certa incertesa” sobre com evolucionarà la crisi del coronavirus. En una entrevista a TV3, Buch veu de “sentit comú” no deixar de banda la situació actual per “pensar en unes eleccions”. “Si ara ens posem en uns eleccions, si ara estem en funcions i més pendents de qui guanya les eleccions, en el que no pensarem és en com fer front a la covid-19”, ha avisat. Amb el final de l’estat d’alarma, Buch ha dit que s’ha acabat la “sobreregulació” que creu que hi ha hagut en les últimes setmanes.

El conseller, que s’ha tornat a descartar com a possible candidat de JxCat, ha assegurat que aquesta formació política està “preparada” per anar a unes eleccions “quan calgui”, per defensar que “el projecte independentista es fa des de la unitat”.

Pel que fa a la taula del diàleg, Buch ha dit que no s’ha de renunciar a dialogar, però sempre que sigui “efectiu”, “no només per a una foto”. Sobre el govern espanyol, ha dit tenir la sensació que els estan “enganyant permanentment”.

Menys mobilitat de la prevista

En el primer cap de setmana sense restriccions a la mobilitat per Catalunya, Buch ha explicat que el trànsit registrat ha estat menor al que havien previst, tot i que ha afegit que se segueix fent un “seguiment permanent” perquè hi ha ciutadans que encara poden sortir en els pròxims dies per celebrar la revetlla de Sant Joan fora del seu municipi. Pel que fa a la nit de la revetlla, ha dit que es poden fer reunions a les cases, però amb mesures “d’autoprotecció”.

Buch ha defensat que la Generalitat hagi apostat per evitar la “sobreregulació” que considera que hi ha hagut en les últimes setmanes, un cop el Govern ha recuperat les competències. “Hem apostat per una facilitació de la normativa”, ha dit, per evitar la “confusió” que creu que s’ha produït en les últimes setmanes.

140.000 sancions durant l’estat d’alarma

El conseller d’Interior ha xifrat en 140.000 les sancions imposades pels Mossos d’Esquadra i les policies locals durant els mesos d’estat d’alarma. D’aquestes, aproximadament la meitat les han imposat la policia catalana i l’altra meitat les policies locals. Buch ha explicat que s’han posat tots els juristes que formen part del Departament d’Interior a gestionar aquestes sancions, ja que els ciutadans hi poden presentar recurs. Habitualment, els Mossos d’Esquadra imposen anualment unes 30.000 sancions.

Sobre les sancions que es poden imposar a partir d’ara per no complir normes com l’ús de les mascaretes o respectar la distància de seguretat, ha recordat que el govern espanyol ha posat una sanció de 100 euros per no dur mascareta, però ha recordat que les multes tenen mínims i màxims i que en serà una altra en funció de quin hagi estat el comportament i si aquest es repeteix.

Paga extra als Mossos

Buch també ha explicat que s’ha fet la petició perquè els cossos dels Mossos, els Bombers i Protecció Civil també rebin una gratificació per la feina feta durant la pandèmia, i que li consta que els departaments d’Economia i Funció Pública estan “buscant l’encaix” perquè hi ha “algun problema tècnic”. El conseller ha dit que s’ha optat per no aturar la gratificació al personal sanitari mentre es troba la solució per als cossos que depenen del Departament d’Interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia