Política

La CUP justifica el seu no-vot sobre suplicatori de Borràs per no avalar “ni la corrupció” ni la “guerra bruta”

Vehí recorda davant el ple que la formació entra a les institucions per “aixecar catifes” però no veu bé el procediment

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha justificat aquest dijous durant el debat a porta tancada al ple del Congrés sobre el suplicatori contra la portaveu de JxCAT, Laura Borràs, el fet que la seva formació no participi -com ERC- a la votació. Segons Vehí, la CUP entra a les institucions per “aixecar catifes” però “ni avalarem la corrupció com a guerra bruta, ni la guerra bruta de l’Estat amb la corrupció”. En aquest sentit, durant la seva intervenció ha dit que els cupaires han perseguit el cas Palau i el del 3%. “Som els que vam portar al Parlament de Catalunya el senyor Jordi Pujol, els de la denúncia a Narcís Serra i els seus sobresous, els denunciats del cas Mercuri i els impulsors de dues comissions anticorrupció”, ha dit.

Fonts de la CUP recorden que el resultat de la votació –que es produirà també a porta tancada entre les 14.30 i les 15h d’aquest dijous-, no depèn de les forces independentistes. “Per això vam proposar que deixés l’acta, perquè sabem que no tindrà un judici just al Tribunal Suprem”, asseguren. En aquest sentit han assegurat que “la postura de consens” era “no votar per expressar aquesta disconformitat amb el Suprem i el suplicatori”.

En un comunicat, la formació recorda que, en les darreres setmanes, han mantingut “relacions polítiques” amb JxCat i ERC per instar a les dues forces a buscar una “posició consensuada” davant de la votació d’aquest matí.

Finalment, afirmen, la CUP ha anunciat que no participarà en la votació per posar de manifest la manca de garanties judicials del procés “fins ara” i amb la voluntat d’enviar un missatge d “total transparència i d’investigació de tota possible irregularitat en la gestió de les administracions públiques per part de l’independentisme”.

En aquest sentit, recorden que la CUP ja va traslladar a les dues formacions que “l’opció més garant pels drets de la persona investigada i alhora digna i solidària amb el conjunt de l’independentisme seria que la diputada abandonés el seu escó”. D’aquesta manera, permetria que les presumptes irregularitats fossin investigades fins “al fons, en un tribunal ordinari, impedint així una operació d’Estat i un judici sense garanties”.

La CUP creu que cal que els càrrecs electes “mostrin exemplaritat, en base al reconeixement, la reparació i les garanties de no repetició”. Alhora, però, entenent que existeix també “la voluntat de persecució política de criminalitzar i desacreditar un projecte col•lectiu i, per tant, la necessitat de trobar una sortia digna pel conjunt de l’independentisme”.

Després que Borràs refusés deixar l’acta, mantenen al comunicat, “s’han seguit destinant molts esforços a trobar una solució conjunta”. Finalment, la CUP ha optat per no participar-hi.

Cal tenir en compte, recorden, que la formació no és “aritmèticament decisiva” en el resultat de la votació, per la qual cosa creuen que deixar l’acta era la solució “més factible” per evitar que Borràs s’enfronti al Suprem.

“No participar a la votació és, per una banda, una mostra de rebuig a la persecució política i al Tribunal Suprem i, per l’altra, a la pròpia figura del suplicatori”, afirmen. En aquest sentit, consideren que “l’aforament dels càrrecs electes té sentit es de la perspectiva de protegir la llibertat d’expressió però quan es tracta de possibles tems de malversació de fons, no pot ser que cap persona estigui blindada encara que sigui un càrrec electe”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia