Política

El Congrés convalida el decret de la “nova normalitat” per àmplia majoria

El PP decideix a última hora donar suport al text, que ja tenia el sí de Cs i PNB

Els grups independentistes catalans el rebutgen i critiquen la manca de diàleg i la “recentralització”

El Congrés dels Diputats ha validat aquest dijous el decret del govern espanyol que estableix les mesures per a l’anomenada “nova normalitat”. La mesura ha rebut el suport d’una àmplia majoria a la qual s’ha sumat a última hora el PP. La iniciativa ja tenia tenia confirmat Cs, PNB, Més País i els regionalistes. En canvi, els grups independentistes catalans hi han votat en contra.

El text, que ara es tramitarà com a projecte de llei, inclou mesures que busquen evitar una nova expansió del coronavirus cop superada la pitjor etapa de la pandèmia i estableix, entre d’altres, que cal mantenir una distància interpersonal d’1,5 metres, l’ús obligatori de mascareta si no es pot respectar, fer proves PCR a tots els sospitosos i controls als aeroports.

En la seva intervenció al ple per defensar el decret, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat que és “essencial” per seguir mantenir el virus sota control. Illa ha assegurat que són “mesures necessàries, proporcionades, elaborades amb la participació de les comunitats autònomes” i, per tant, amb “un alt grau de consens”.

El titular de Sanitat ha argumentat que cal seguir treballant contra el coronavirus més enllà de l’estat d’alarma i ha avisat que “el virus segueix aquí” amb l’aparició de brots localitzats. “No podem tirar per la borda el que hem aconseguit entre tots” ha afegit. I, per això, ha assegurat que cal actuar amb el “deure general de cautela i precaució” i prendre aquestes “mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació”. Illa ha recordat que estaran vigents fins que el govern espanyol declari la fi de l’emergència sanitària.

El PP s’afegeix al sí
La negociació del govern espanyol amb els populars per incloure-hi altres mesures ha permès que la coalició entre PSOE i Unides Podem hagi rebut el suport del principal partit de l’oposició, el PP. Illa ha negociat amb l’exministra de Sanitat del PP i vicepresidenta de la Mesa del Congrés, Ana Pastor, que ha justificat el sí dels populars perquè el decret es tramitarà com a projecte de llei per afegir-hi elements.

Pastor ha dit que el decret és “exigu” i ha criticat que Illa “es treu del mig” perquè “passa tot a les CCAA”. “És imprescindible que segueixi assumint que és autoritat màxima de salut pública al nostre país”, ha demanat. La popular ha retret al ministre que actués tard i ha assegurat que es podria haver evitat una part dels morts.

Oposició dels independentistes
El diputat d’ERC Xavier Eritja ha defensat el vot en conra dels republicans per la manca de diàleg del govern espanyol, a qui ha acusat de prendre decisions amb “opacitat”, “hermetisme” i “bunkerització”, amb mesures “unilaterals, sense previ debat i consens”. Segons ell, les mesures que estableix són “genèriques” i les podrien prendre les comunitats. ERC ha apuntat que aquest no és un “avís per a navegants” i ha remarcat que aquesta actitud pot “marcar les dinàmiques de la legislatura”.

La diputada de JxCat Concep Cañadell ha criticat l’actitud del govern espanyol, al qual ha recriminat la seva actuació durant l’estat d’alarma. Segons JxCat, el decret és un “calaix de sastre” que té mesures que denoten un “paternalisme centralista” amb les autoonomies.

Per part de la CUP, Albert Botran ha rebutjat la “recentralització” i ha denunciat que el govern espanyol pren decisions en base a interessos econòmics.

EH Bildu ha justificat haver votat en contra “per responsabilitat”, segons ha dit la seva portaveu, Mertxe Aizpurua.

Suport de Cs i PNB
Tal com ha passat amb els decrets de pròrroga de l’estat d’alarma, el govern espanyol ha disposat del suport de Cs i del PNB. El portaveu adjunt de Cs, Edmundo Bal, ha reivindicat que la formació liberal ha aconseguit introduir “moltes millores tècniques” i ha criticat el posicionament d’ERC i EH Bildu. Segons Bal, “només els falta cridar «visca la mort»” perquè si Cs és a l’equació, prefereixen “la malaltia”, ha afirmat.

El portaveu del PNB Aitor Esteban ha opinat que el decret és “equilibrat i respectuós amb les competències autonòmiques” però ha considerat que ha de ser una norma “provisional” . I ha avisat que en la tramitació com a projecte de llei no pot servir per introduir “mesures permanents recentralitzadores en l’àmbit sanitari”.

Rebuig de Vox
Tampoc ha estat una sorpresa el vot en contra de la formació d’ultradreta Vox, que ja s’ha oposat a pràcticament totes les pròrrogues de l’estat d’alarma. El diputat de Vox Juan Luis Steegmann ha afirmat que el decret és un “nou acte de propaganda política” i el contingut de la norma vulnera els drets i llibertats. Segons Steegmann, el concepte de “nova normalitat” és “totalitari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació “equilibrada” entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona