Política

galícia

El vot exterior amplia la majoria absoluta de Feijóo i debilita encara més el PSdG

El recompte del vot exterior a la província de Pontevedra ha donat un 42è diputat al Parlament gallec al PP d’Alberto Núñez Feijóo, que obté així el seu millor resultat a les urnes i reforça amb un diputat més la majoria absoluta, la quarta consecutiva després dels 38 diputats del 2009 i els 41 obtinguts el 2009 i el 2016.

Durant la nit electoral del 12-J, l’últim diputat dels 22 que hi ha en joc a la demarcació de Pontevedra a la cambra gallega va estar ballant entre el PP i el PSdG-PSOE fins a l’últim moment, quan va caure de la banda socialista per només 47 vots. El PSdG passava de 14 a 15 seients. Els 476 vots que Feijóo va rebre de l’exterior contra els 340 dels socialistes han fet decantar la balança a favor del PP, que guanya un diputat a costa dels socialistes, que el perden i queden amb els 14 diputats de l’anterior legislatura. Un resultat provisional, perquè està supeditat a l’escrutini general, que inclou el recompte definitiu de les actes de la nit electoral.

El vot de la diàspora consolida al BNG com a segona força a Pontevedra. Els nacionalistes gallecs van obtenir 414 vots, mentre que ni Cs ni Vox van arribar al centenar de vots. “Un cop comptabilitzat el vot els gallecs residents a l’exterior, Feijóo ha aconseguit el seu millor percentatge de vots i el PP de Galícia el nombre de diputats més gran del segle XXI”, va piular el mateix PP, que va recordar que el resultat és encara provisional, tot i que confien a mantenir-lo. Els socialistes han impugnat tots els vots nuls de la demarcació de Pontevedra i han començat ja a revisar-los.

En les eleccions gallegues de fa una setmana, marcades per la pandèmia del coronavirus, més de la meitat dels gallecs residents a l’exterior que havien demanat el vot per participar en el 12-J no van poder fer-ho. En països com Veneçuela i Cuba no es van poder enviar les butlletes per via aèria a causa de la paralització de moltes de les rutes a conseqüència de la Covid-19. Tant la Xunta de Galícia com el govern espanyol, però, coneixien els problemes que hi hauria per garantir el dret de vot a l’exterior des del maig passat, perquè en van ser advertits pel president de Correus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona