Política

Avís dels juristes del precedent del Suprem pel 100.2

Els penalistes qüestionen l’assumpció de competències penitenciàries per part de l’alt tribunal

La decisió exprés pel ‘cas Forcadell’, una praxi que complicarà altres permisos

L’assumpció de competències sobre els permisos penitenciaris de Carme Forcadell per part del Tribunal Suprem podria generar el trasllat cap als respectius tribunals sentenciadors de les resolucions de més permisos que fins ara assumien els jutjats de les respectives audiències. A Catalunya hi ha mig miler de reclusos que s’acullen als permisos de l’article 100.2 del reglament penitenciari i que podrien veure modificada la seva situació, no només si la fiscalia presenta recurs –com ha estat el cas de Forcadell–, sinó perquè els permisos per treballar o conviure en família s’anul·len un cop el tribunal n’admet la revisió. Diversos penalistes adverteixen del precedent que el Suprem enceta amb el “cas Forcadell”, perquè buida de les competències que tenien fins ara els jutges de les respectives audiències provincials, que són precisament els més pròxims al reclús i que, per tant, poden valorar millor l’entorn en què passarà uns dies en règim de semillibertat.

“En totes les resolucions sobre el procés català, el Suprem s’erigeix en tribunal especial”, i ni tan sols té en compte les resolucions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, assenyala Xavier Gonzàlez de Rivera. El grup Àgora ha advertit en reiterades ocasions que el Suprem “innova i sorprèn amb moltes decisions” sobre els presos polítics, aprofitant la seva “indiscutibilitat”, i l’última hauria estat aquesta assumpció de les funcions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre la gestió dels permisos per als reclusos per l’article 100.2 o mitjançant el tercer grau.

La intervenció del Suprem obre la porta que els tribunals que dicten sentències incideixin en la “classificació” dels reclusos, sense ser-ne professionals, avisa la portaveu de Jutges per la Democràcia a Catalunya, María del Prado Escoda. La implicació del tribunal en la reinserció que reivindica la resolució del Suprem permetria que altres tribunals hi incideixin i valorin les capacitats i avenços dels reclusos en les seves respectives reinsercions.

Els centres penitenciaris disposen de programes per a la reinserció de la majoria de reclusos per a la diversa tipologia delictiva, fins i tot la sexual. Però cap administració de justícia en té cap contra els reclusos empresonats per sedició, per exemple. “Han de renunciar a les idees, a fer política?”, es pregunten els penalistes. L’advocada de Forcadell, Marisa Díaz, recordava dijous que l’expresidenta del Parlament es manté allunyada del primer pla polític, per exemple.

LES FRASES

Solidaritat amb Forcadell i oposició a la vulneració dels drets i les llibertats
Els membres de la mesa del Parlament del 2017 jutjats ahir al TSJC
Atribuir la decisió del 100.2 al tribunal sentenciador canviarà molts permisos
María del Prado Escoda
port. jutges per la democràcia
El Suprem exerceix de tribunal especial i, a sobre, és indiscutible. Tot contra el procés
Xavier Gonzàlez de Rivera
jurista d’àgora


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes