Política

Urkullu assisteix finalment a la conferència de presidents de La Rioja després de pactar el dèficit

El pacte implica que l’objectiu de dèficit d’Euskadi per al 2020 serà del 2,6% i el de deute públic del 15,9%

El govern de la Generalitat justifica l’absència de Quim Torra per la pandèmia i perquè no vol participar en “operacions de maquillatge” al rei Felip VI

El lehendakari Iñigo Urkullu ha assistit finalment a la conferència de presidents de San Millán de la Cogolla, a la Rioja, aquest divendres.

La Moncloa ha avançat primer que el lehendakari havia decidit finalment participar a la trobada; i la secretaria d’Estat de Comunicació i Presidència basca ha informat després que l’assistència es produeix després d’assolir un cord sobre el dèficit entre els dos governs.

Qui no hi serà és el president de la Generalitat, Quim Torra, que ahir va comunicar per carta a Pedro Sánchez que no hi aniria i va demanar-li una reunió telemàtica “de president a president” la setmana que ve per tractar temes pendents i el pla de reactivació de Catalunya.

Urkullu ha decidit anar a San Millán de la Cogolla malgrat que fins ahir havia insistit en la seva absència perquè no s’havia convocat la comissió mixta entre el govern espanyol i basc.

En un comunicat, la presidència del govern basc ha detallat que aquest canvi de decisió es produeix “després de dies de converses i escrits entre el conseller d’Hisenda, Pedro Azpiazu, i la ministra d’Hisenda, María Jesus Montero” i els dos president per assolir un acord sobre el dèficit i la capacitat d’endeutament de les institucions basques.

Concretament, el pacte implica que l’objectiu de dèficit d’Euskadi per al 2020 serà del 2,6% i el de deute públic del 15,9%, “després de la valoració de l’impacte de la disminució d’ingressos per la caiguda de l’activitat econòmica”.

La xifra s’haurà de ratificar a la Comissió Mixta de concert econòmic que es reunirà la primera quinzena de setembre, segons han signat els dos executius. També han acordat la possibilitat de modificar aquests objectius si hi ha un canvi “significatiu” en les previsions macroeconòmiques no atribuïbles a decisions del govern basc.

“Operació de maquillatge”

Per la seva part, la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha justificat avui divendres l’absència del president Quim Torra en la conferència de líders autonòmics perquè no vol participar en “operacions de maquillatge” al rei Felip VI i a la Casa Reial.

Torra va comunicar aquest passat dijous al cap del Govern, Pedro Sánchez, que no s’asseuria avui divendres a la conferència de presidents autonòmics de la Rioja, l’obertura de la qual presidirà el rei Felip VI.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Budó ha subratllat que la presència del monarca en aquest conclave és “innecessària” i ha remarcat que el Govern no participarà en “operacions de maquillatge a la Casa Reial”.

També ha justificat l’absència de Torra per la situació de la pandèmia a Catalunya i ha remarcat que el president ha de seguir els consells que s’han donat als catalans de limitar els desplaçaments i prioritzar el teletreball.

“Quan aquests últims mesos s’ha demostrat que un treball telemàtic es pot dur a terme amb la mateixa eficàcia”, Budó creu que no té “cap sentit” que no s’hagi autoritzat una reunió per videoconferència dels líders autonòmics, “tret que hi hagi altres interessos com seria blanquejar la figura del rei”, ha afegit.

Budó ha alertat que “no seria massa responsable per part del govern espanyol” prendre “mesures” per l’absència de Torra a l’hora de repartir els fons europeus i ha indicat que la Generalitat ja ha lliurat al Govern espanyol tota la documentació sobre el seu pla de reactivació, per al qual reclama rebre 31.000 milions d’euros.

A més, ha recordat que Quim Torra ha demanat una reunió bilateral i telemàtica amb Pedro Sánchez la setmana que ve per abordar aquest assumpte i que està a l’espera de resposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona