Política

El govern espanyol diu ara que no va negociar amb La Zarzuela la fugida de l’emèrit

Demanen la compareixença de Sánchez al Congrés per l’operació sortida

El president espanyol torna a defensar la monarquia en una carta a la militància del PSOE

Lluny de remetre, la tempesta per les finances de Joan Carles de Borbó va creixent, alimentada ara per la seva fugida d’Espanya dilluns passat i l’opacitat de l’operació sobre com es va pactar. No se sap res sobre el seu parador ni quan va marxar, ni com, ni amb qui, ni qui va pagar el viatge. Tampoc se sap res ni d’on es troba, ni si disposa de seguretat, ni qui la paga. L’única cosa que se sap és que ha abandonat Espanya per un comunicat que ell mateix va difondre dilluns. La resta, especulacions. Des de La Zarzuela continua el silenci. Ahir, Felip VI va fer la primera aparició pública després de l’anunci del seu pare, però sense presència dels mitjans. Les imatges de la trobada de Felip VI amb el ministre d’Afers Estrangers de l’Uruguai, Francisco Bustillo, van ser difoses per La Zarzuela.

La casa reial no és l’única que guarda silenci. També el govern espanyol. Des de La Moncloa, hi ha hagut un canvi de to. Després de la pluja de crítiques per com ha gestionat la situació, ahir, la ministra portaveu del govern, María Jesús Montero, negava que hi hagués hagut cap negociació entre La Moncloa i La Zarzuela sobre la sortida de l’emèrit i negava també que aquesta hagués estat consensuada. En una entrevista a l’agència Efe, explica que la casa reial ha pres “les seves pròpies decisions” i les ha transmeses a Pedro Sánchez als despatxos privats habituals.

Montero rebutja que es pugui parlar de fugida com diu el vicepresident segon, Pablo Iglesias, ja que Joan Carles de Borbó no està imputat en cap causa. Aquest intent de l’executiu d’imposar el seu relat sobre l’operació sortida de Joan Carles de Borbó no convenç els partits independentistes.

Per això, ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i el BNG han registrat una petició de compareixença al Congrés del president espanyol perquè expliqui quin ha estat el paper que ha tingut l’executiu en la fugida del pare de Felip VI. També sol·liciten que comparegui la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, pels mateixos motius, ja que algunes informacions l’assenyalen com la persona que va portar les negociacions amb La Zarzuela. Els cinc partits volen que expliquin “la informació de què disposava el govern, quin ha estat el suport d’aquest a l’operació de fugida de l’emèrit i el que això representa respecte a la solidesa de les institucions democràtiques de l’Estat”.

Unes institucions que Montero va defensar en l’entrevista en concordança amb la carta enviada per Sánchez a la militància del PSOE, en la qual afirma que la “monarquia parlamentària és part del pacte constitucional”. “Som lleials a la Constitució; a tot de principi a fi. I la defensarem a les dures i a les madures”, sentencia el president espanyol i secretari general del PSOE.

En la carta, Sánchez defensa, després de la fugida de Joan Carles assetjat pels escàndols i acusacions de corrupció, que “tot responsable públic ha de passar comptes de la seva conducta sense excepcions”. Però insisteix, en un intent de salvar la monarquia i Felip VI, que les conductes irregulars “comprometen el seu responsable i no la institució”.

Cs vol impedir el ple del Parlament

El Parlament de Catalunya té previst celebrar avui el ple extraordinari sobre la monarquia proposat pel president de la Generalitat, Quim Torra, després de la fugida de Joan Carles de Borbó d’Espanya, però Ciutadans (Cs) va advertir ahir que intentarà impedir que es faci i ha presentar un escrit de reconsideració. Per evitar que hi hagi debat sobre la monarquia i la cambra es pronunciï sobre la marxa de Joan Carles I i demani l’abdicació de Felip VI, Cs al·lega que un parlament autonòmic no té competències sobre la monarquia i s’agafa a l’advertiment que ja va fer uns mesos enrere el Tribunal Constitucional arran de les resolucions adoptades contra la corona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona