Política

LLUC SALELLAS

PORTAVEU DE GUANYEM GIRONA

“ERC ha de triar: falcar Madrenas o ajudar al canvi”

Afirma que “hi ha converses” amb el PSC i ERC però que no hi ha res de tancat

Descarta, per ara, arribar a més acords amb Madrenas, de qui assegura “que ja ha triat Ciutadans”

Guanyem va perdre una batalla important quan va perdre la moció perquè Madrenas es dediqués només a la ciutat?
Crec que no. La moció no va prosperar, és cert, però Madrenas tampoc no va aconseguir cap suport explícit de cap grup al seu model de governança. A més, es va generar un debat a la ciutat i la percepció és que hi ha una majoria àmplia que creu que l’ideal seria una alcaldia dedicada el 100% a la ciutat. Creiem que la idea en surt reforçada que era un dels objectius.
Fa una setmana va fer un pas més i va apostar perquè Guanyem lideri un relleu al govern. Per a això cal per força una moció de censura, com va proposar el PSC en el darrer ple. N’han parlat?
Nosaltres creiem que la moció de censura és una eina prou important per no banalitzar-la i anar-la gastant comunicativament si encara no s’han articulat els suports necessaris per tirar-la endavant. I aquesta és la realitat avui en dia. Les converses tant amb el PSC com amb ERC hi són, però avui en dia no podem parlar d’una moció de censura perquè nosaltres només ho farem quan hi hagi una proposta sòlida. No volem fer volar coloms.
En tot cas, sí que deixa clar que hi ha converses en aquest sentit.
Sí, sí, són converses que anem tenint. El PSC en va parlar públicament, però hi ha hagut converses privades d’aquest tema. Jo diria que ningú descarta res en aquest mandat, nosaltres tampoc, però encara no tenim una proposta formal per fer. Per ara ha estat una acció comunicativa del PSC que nosaltres haguéssim preferit treballar-la amb més discreció i conjuntament.
Pel que diu, no seria només amb el PSC, sinó també amb ERC...
Per nosaltres un possible canvi ha de venir juntament amb aquests dos grups i amb nosaltres liderant-lo. I amb qui ens sentim més còmodes per fer una proposta de canvi de govern és amb ERC. Estem en un moment que hem de demanar a tots honestedat. Hi ha dos grups de l’oposició que hem plantejat que cal un canvi i hi ha un tercer, que és ERC, a qui hem de demanar que triï, que decideixi honestament si vol falcar un govern convergent, amb el suport de Cs, o prefereix treballar una alternativa de govern.
Diu que se senten més còmodes amb ERC, però amb qui s’estan entenent més és amb el PSC.
No és qüestió d’entendre’s més o menys. Amb el PSC compartim la diagnosi que la ciutat no rutlla i això ens ha portat en alguns moments a fer propostes conjuntes i en d’altres a compartir discursos crítics. En algun moment hem fet propostes conjuntament també amb ERC i estem profundament contents dels moments en què aquesta majoria social progressista i republicana s’ha expressat al ple.
La dificultat no continua essent aconseguir l’entesa que no es va assolir després de les eleccions quan vostès proposaven un acord d’esquerres amb el PSC fora del govern, els socialistes volien ser-hi i ERC els vetava?
Sí, aquest és un element que és sobre la taula, és un trencaclosques que no és fàcil que es produeixi. Creiem, però, que hi ha dues coses diferents respecte de fa un any. La primera és que hi ha hagut un any de mandat i nosaltres vam acordar un pressupost, que no només eren partides concretes, sinó també una voluntat explícita de canvi de model per prioritzar l’habitatge, el medi ambient i educació i cultura per a tothom. I hem vist que això no és així. Hem de perseguir el govern perquè apliqui les partides que havíem pactat i aquest canvi de tendència ni tan sols se’l planteja. La segona és que avui ja sabem que Marta Madrenas truca abans per arribar a acords a Daniel Pamplona, de Ciutadans, que a Lluc Salellas, de Guanyem. El futur, si els tres grups d’esquerres no som capaços d’arribar a una proposta de canvi, és que Cs tingui la clau de decisió amb pactes amb el govern de JxCat, com ja s’està veient als plens.
Entenc que l’aposta per la via d’intentar liderar un relleu tanca la porta a nous acords amb el govern actual de JxCat.
Si la línia del govern de JxCat és la dels darrers mesos, de tancament de files, se’ns fa difícil imaginar-nos un escenari de pacte. Entenem que Madrenas ja ha decidit que el seu camí és pactar amb Ciutadans tot el que faci falta sense cap mena d’escrúpol malgrat que està a l’executiva d’un partit com Junts. Ho prefereix, perquè amb Cs són acords molt més minsos i no plantegen canvis de model de ciutat. Si aquesta és la línia que ha agafat Marta Madrenas dificilment hi haurà acords. Una altra cosa és que entenguessin, després d’un any, la situació que viu la ciutat, que calen canvis, que cal anar a buscar majories àmplies, que quan s’està en negociacions tothom ha de cedir. Guanyem va aprovar un pressupost de JxCat fa tan sols 7 mesos, tot i que nosaltres defensem un model de ciutat diferent i ho vam fer per acords estratègics de canvi de model i perquè volíem que aquesta ciutat pugues continuar funcionant com a mínim a principis de mandat. La resposta que ens hem trobat és molt pobra per part de l’equip de govern. Un cop s’ha aprovat el pressupost hi hagut desinterès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona