Política

JAPÓ

75è aniversari de la Segona Guerra Mundial

Mirades curtes per a un conflicte llarg

L’emperador expressa el “profund penediment” pels crims de la guerra i el desig que no es tornin a repetir

Corea del Sud allarga la mà al Japó per solucionar les encara pendents reparacions a les víctimes

Abe evita demanar perdó i esmentar els crims nipons, com ara l’esclavisme i les violacions

El Japó va commemorar ahir el 75è aniversari de la seva rendició en la Segona Guerra Mundial amb el compromís de no repetir el passat ni els danys causats pel seu exèrcit al llarg del conflicte bèl·lic. L’emperador del Japó, Naruhito, i el primer ministre del país, Shinzo Abe, van transmetre aquest missatge en el transcurs de la cerimònia anual celebrada a Tòquio per recordar els morts del conflicte armat. Aquest any han tingut un caire fora del que és habitual a causa del coronavirus.

L’acte va començar amb un rigorós minut de silenci en record dels més de 3 milions de víctimes japoneses que van morir en el conflicte, entre les quals es compten les dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki. Tot seguit, Naruhito, el primer membre de la família reial nascut després de la Segona Guerra Mundial, va fer un breu discurs en què va mostrar-se penedit pels fets passats i va subratllar el seu compromís amb la pau: “Mirant enrere el llarg període de la pau de postguerra, reflexionant sobre el nostre passat i tenint presents sentiments de profund penediment, espero sincerament que els estralls de la guerra no tornin a repetir-se”, va dir.

Tot seguit, el primer ministre, Shinzo Abe, va assegurar que la pau de què gaudeix avui en dia el Japó es basa en els sacrificis dels morts en la guerra i es va comprometre que el Japó no en repetiria els danys. A més, Abe va enumerar els danys causats al país i la seva gent, inclosos els bombardejos a Hiroshima i Nagasaki, els de Tòquio i la batalla d’Okinawa. Per contra, en cap moment es va referir als danys que va provocar l’exèrcit japonès en els territoris que va conquerir a Àsia.

Des que va prendre possessió del càrrec, el desembre del 2012, Abe ha intentat blanquejar els crims de guerra comesos per les tropes japoneses en la guerra mundial. De fet, mai ha reconegut ni ha demanat perdó pel mal que va causar l’exercit nipó en temps de guerra, en els tradicionals discursos del 15 d’agost. Unes disculpes que sí que van començar l’any 1995 en l’històric perdó pronunciat pel primer ministre socialdemòcrata, Tomiichi Murayama, en el cinquantè aniversari de la fi del conflicte, i que tots els posteriors caps de govern havien repetit fins a l’arribada d’Abe.

Per la seva banda, en la celebració del Dia de l’Alliberament a Corea del Sud, el seu president, Moon Jae-in, va demanar resoldre en una taula de diàleg el conflicte obert per les compensacions a les víctimes: “El nostre govern està disposat a posar-se cara a cara amb el govern japonès en qualsevol moment [per trobar una solució].” La tensió entre els dos països prové de les diferents visions sobre la guerra: mentre que Abe insisteix que les compensacions van ser resoltes quan els dos països van normalitzar relacions amb el tractat del 1965, la cort suprema sud-coreana va dictaminar que el tractat no cobria el dret individual de buscar reparacions. Així, va demanar a les empreses japoneses que compensessin els demandants coreans que havien estat obligats a treballar com esclaus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa original del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de bombardejos

Barcelona
política

La JEC valida que RTVE emeti les entrevistes als candidats al Canal 24 hores

barcelona