Política

Iglesias evita haver d’aclarir les sospites sobre Podem

El Congrés rebutja la compareixença del vicepresident segon pel presumpte finançament il·legal del seu partit

Sánchez manifesta el “suport total” al soci de govern

Unides Podem (UP) va aconseguir ahir –amb el suport del PSOE i dels grups independentistes i nacionalistes– que el Congrés rebutgés la compareixença del vicepresident segon, Pablo Iglesias, per donar explicacions sobre un suposat finançament il·legal del seu partit.

Els grups del PP i Ciutadans havien registrat dues sol·licituds de compareixença, però la Diputació Permanent, l’òrgan parlamentari que es reuneix en períodes inhàbils com ara els mesos de juliol i agost, les va rebutjar. Només Vox es va afegir als populars i als taronges, mentre que Unides Podem va sumar els vots del grup socialista, del PNB, ERC, JxCat, Compromís i EH Bildu.

Cuca Gamarra, que s’estrenava com a portaveu del PP en substitució de Cayetana Álvarez de Toledo, va justificar la sol·licitud de compareixença d’Iglesias sobre els indicis de finançament irregular de Podem perquè és un dels artífexs de la “desconfiança” que infon actualment Espanya i perquè “ha faltat al respecte de les regles constitucionals”.

Els “casos judicials” que estrenyen “cada vegada més” el setge a Podem consten de presumptes delictes de blanqueig de capitals, administració deslleial, frau electoral o falsedat documental. Gamarra va exigir que Iglesias dimiteixi i que, si no ho fa, que sigui Pedro Sánchez qui el destitueixi.

Per contra, el PNB, EH Bildu i Compromís es van oposar a la compareixença, tot i que el portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, va deixar clar que la posició del seu partit té a veure amb el fet que hi ha una investigació judicial oberta.

“Clavegueres de l’Estat”

Tant la portaveu de JxCat, Laura Borràs, com la d’ERC, Carolina Telechea, van coincidir que les causes obertes i les que podrien obrir-se contra Podem provenen d’una “operació” de les “clavegueres de l’Estat”.

El més incisiu contra les peticions de PP i Ciutadans va ser el portaveu adjunt dels morats, Enrique Santiago. El que s’ha anat revelant sobre aquesta formació, va dir, és “un nou intent de danyar el govern de coalició, amb problemes que no existeixen”, i de “paralitzar” el soci de l’executiu. Segons Santiago, es tracta d’“una operació de desgast” coordinada per “la dreta corrupta” per dur a terme un acte de “colpisme refinat”. Finalment, des de les files del PSOE, el diputat Felipe Sicilia va recordar la trama de corrupció que va afectar el finançament del PP –la Gürtel– i va dedicar un seguit de reflexions a la nova portaveu dels populars: “El PP ha canviat de cara, però no d’estratègia, que no és altra que embrutar el debat polític com sigui.”

Prèviament, el mateix Pedro Sánchez havia manifestat la seva “total confiança” i “total suport” en el “terreny polític” a Unides Podem i al vicepresident Iglesias, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Sánchez va aprofitar l’ocasió per subratllar l’exercici de transparència que, al seu parer, practica el govern de coalició: “L’exercici de rendició de comptes que fa el govern d’Espanya és total i absolut”, va assegurar el dirigent socialista.

Divendres, es va saber que la fiscalia del Tribunal de Comptes havia detectat indicis de responsabilitat penal en un contracte electoral de Podem de l’abril del 2019, un front que s’afegeix a la investigació al partit en la causa oberta per malversació i administració deslleial després de la denúncia de l’exadvocat de la formació José Manuel Calvente.

LA XIFRA

37
vots del front de suport a UP a la Diputació Permanent van impedir la compareixença d’Iglesias.

LA FRASE

[La dreta] intenta danyar el govern de coalició amb problemes que no existeixen
Enrique Santiago
PORTAVEU D’UNIDES PODEM AL CONGRÉS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia