Política

Trump fa un acte sense mesures anticoronavirus

Retreu l’aval a les protestes al carrer i no als mítings en pavellons

El governador de Nevada critica la iniciativa

Donald Trump posa el seu desig de reelecció per damunt de la salut pública i dilluns a la matinada va obviar completament les normatives del seu mateix govern i de l’Estat de Nevada per limitar la propagació del coronavirus en fer un míting electoral en un recinte tancat que va aplegar milers de persones, la majoria sense mascareta, i on era impossible respectar la distància sanitària.

Dies després de les revelacions del veterà periodista Bob Woodward, qui en el seu últim llibre, Ràbia (que surt avui a la venda), demostra que la Casa Blanca era conscient de la mortalitat de la Covid-19 i va decidir minimitzar-ne els efectes, el president dels EUA va fer cas omís de les recomanacions per evitar contagis d’un virus lluny d’estar sota control.

La nit anterior havia fet un míting en un hangar, a l’aire lliure, que recordava els últims dies de la campanya de les presidencials del 2016, quan baixava de l’avió, feia el discurs i volava cap a la següent destinació. Després de moltes cancel·lacions i recol·locacions, finalment va trobar un espai als suburbis de Las Vegas on concentrar els seus seguidors com si no passés res, amb tots els elements d’un context prepandèmic.

Va utilitzar el coronavirus com a arma electoral per atacar el governador demòcrata de Nevada, Steve Sisolak, a qui va posar com a exemple de la suposada doble moral dels seus rivals, que veuen de bon ull les protestes als carrers però no pas els mítings electorals en pavellons. I això que Nevada és un dels estats que menys restriccions mantenen vigents, amb casinos i restaurants oberts, tot i que amb capacitat limitat: prohibeix reunions de més de cinquanta persones en recintes tancats.

Sisolak no va callar, i va qualificar l’acte d’“insult” a la població, un acte “vergonyós, perillós i irresponsable”. “Sembla que ha oblidat que el país està enmig d’una pandèmia global”, va etzibar-li, en un comunicat.

Fins ara, Trump s’havia resignat a fer actes amb centenars de persones a l’aire lliure; no fa l’efecte que tingui intenció de deixar de fer aquestes trobades sota cobert. L’últim míting a cobert del president havia estat a Tulsa (Oklahoma) a mitjan juny. Era el primer després del fre imposat pel coronavirus a finals de març, i va provocar un petit rebrot de contagis a la ciutat. Herman Cain, exaspirant presidencial republicà que va assistir-hi, va morir un mes després per Covid-19.

Tik Tok tria Oracle com a soci als Estats Units

Bytedance, l’empresa xinesa propietària de l’aplicació Tik Tok, va triar Oracle, una de les pioneres de Silicon Valley, com a sòcia per poder operar als Estats Units, deixant com a perdedor de la licitació el seu gran competidor, Microsoft. Avui acabava el termini perquè la xarxa social trobés un soci nord-americà a qui cedir les operacions als Estats Units, una condició imposada per la Casa Blanca, que veu en Tik Tok una amenaça a la seguretat nacional. La xarxa social xinesa, dany col·lateral de la tensió geopolítica entre Washington i Pequín, aposta per una aliança i no una venda, un pla que necessita l’autorització del govern nord-americà, un cop han confirmat que han rebut la proposta. No s’esperen entrebancs: Larry Ellison, fundador d’Oracle, és seguidor de Trump i ha recollit fons per a la seva campanya per a la reelecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona