Política

L’Estat situa en el 2,2% el dèficit autonòmic no obligatori

Fixa aquest límit “de referència” i demana responsabilitat als governs perquè no se sobrepassi en excés

El govern no veu bé que el fons Covid rebut enguany computi el 2021 com a dèficit

El govern espanyol proposa a les comunitats autònomes que ajustin el seu dèficit públic de cara al 2021 en el 2,2% del seu PIB com una referència per no superar-lo amb escreix, però deixant clar que no és de compliment obligatori perquè s’ha decidit suspendre les regles fiscals per enguany i l’any vinent per tal de donar marge de maniobra als governs en la gestió dels recursos per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social causada per la Covid-19.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, deixava clar en la compareixença posterior a la reunió telemàtica del Consell de Política Fiscal i Financera que no s’imposarà cap restricció pressupostària a les comunitats ni cap sanció en cas d’incomplir el sostre de referència perquè, precisament, s’ha flexibilitzat l’escenari, tot i que la ministra confia en la seva responsabilitat: “L’efecte d’incomplir la taxa de referència no és cap. És la pròpia responsabilitat fiscal la que hem de tenir tots, i confio que les comunitats faran projectes de pressupostos raonables.”

Aquesta taxa de referència del 2,2% que “orienta i no obliga” permetrà a les comunitats, segons Montero, “preveure com es pot comportar el dèficit” si la situació econòmica del 2021 és tan dolenta com la d’enguany per la pandèmia, un aspecte que el govern espanyol no preveu: “Esperem que les previsions més pessimistes quedin en l’oblit i estigui garantida la capacitat de pagament de les administracions autonòmiques.” El 2,2% de dèficit s’estableix a partir de la suma de la previsió de consolidació en el 0,6% del dèficit d’enguany, de l’1,4% que representen els 16.000 milions traspassats aquest 2020 pel fons Covid-19 i del 0,2% resultant de rebre menys recursos del sistema de finançament –1.933 milions menys que enguany–. La secretària d’Economia de la Generalitat, Natàlia Mas –que va representar novament el govern català en el Consell de Política Fiscal– va criticar que enguany es constrenyi les autonomies a un dèficit del 0,2% per fer un “salt sobtat” al 2,2% de referència per a l’any vinent –Mas reclama un 1% de dèficit per enguany–. Però, a més, l’executiu de JxCat i ERC critica que els diners del fons Covid-19 que enguany s’han traspassat a les comunitats com a transferències corrents passin l’any que ve a computar com a dèficit autonòmic per la via del FLA o de mecanismes d’endeutament exterior. Perquè l’Estat proposa assumir un 1,1% d’aquell 2,2% de referència traspassant a les comunitats 13.400 milions, però l’1,1% restant l’haurien de finançar els mateixos governs.

Montero diu que l’Estat sostindrà per al 2021 un esforç semblant en el finançament autonòmic que ha garantit aquest 2020 a pesar de la caiguda d’ingressos. Com no podria ser d’una altra manera, justifica, tenint en compte que són els governs autonòmics els que presten els serveis sanitaris, educatius i socials que avui requereixen un esforç addicional de les administracions, pensant en les famílies que han perdut feina i ingressos.

LES XIFRES

105.589
milions
rebran en entregues a compte les comunitats en relació amb el finançament autonòmic de l’any 2021.
9.076
milions
rebran en relació amb la liquidació de l’exercici del 2019, uns 1.700 milions menys que els rebuts enguany.
13.400
milions
rebran de l’Esta per cobrir l’1,1% del dèficit de referència però l’altre 1,1 l’hauran d’assumir les comunitats.

10.000 milions del fons europeu React

La ministra d’Hisenda va anunciar 105. 589 milions en entregues a compte del finançament autonòmic per a les comunitats el 2021, així com 9.076 milions corresponents a la liquidació del 2019. En total, 1. 933 milions menys que enguany, un descens que Montero atribueix al fet que els d’enguany els va anticipar sense preveure la caiguda d’ingressos per la pandèmia. La ministra també va anunciar que els governs autonòmics rebran 10.000 dels 12.400 milions que la UE destinarà a l’Estat dels fons React per a la reconstrucció. Montero avança que 8.000 els rebran l’any vinent i 2.000 l’any 2022. La ministra destaca que són fons directes, i no de cofinançament de les comunitats. Els 2.400 milions restants, avança, se’ls quedarà el Ministeri de Sanitat per comprar vacunes i material que es posarà a disposició dels governs autonòmics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona