Política

Sánchez tanca Madrid

El govern espanyol decreta l’estat d’alarma durant quinze dies al·legant protecció de la salut pública i inacció d’Ayuso

Casado acusa el líder espanyol de “superb” i d’haver intervingut la capital amb “finalitats polítiques”

Tal com va anunciar Pedro Sánchez la vigília, un Consell de Ministres extraordinari va aprovar ahir l’estat d’alarma durant quinze dies a Madrid i en nou municipis més de la comunitat, una mesura que va entrar en vigor hores després amb la publicació del decret en el Butlletí oficial de l’Estat (BOE).

Segons la versió del govern espanyol, el decret va arribar després que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, es negués a pactar una fórmula legal que preservés el tancament ordenat pel Ministeri de Sanitat –anul·lat dijous pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM)– i insistís a limitar els confinaments a les zones sanitàries amb més incidència de casos, això sí, endurint-ne els criteris.

En roda de premsa a La Moncloa, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va justificar l’aprovació de la mesura extraordinària al·ludint a la situació de la pandèmia en aquesta comunitat autònoma i a la inacció del govern d’Ayuso, que “ha decidit no fer res”.

“La paciència té un límit [...]. No podem estar de braços plegats”, va declarar el ministre. “Cal protegir la salut dels madrilenys i evitar que la situació es propagui a altres comunitats autònomes.” Illa va explicar que les mesures són “les mateixes que ahir [dijous]”, és a dir, el tancament perimetral que estava vigent abans que el TSJM el rebutgés, una decisió contra la qual la fiscalia va recórrer ahir. El Ministeri de l’Interior va desplegar 7.000 agents de la policia i de la Guàrdia Civil per vigilar el compliment del tancament, sense poder impedir, fins llavors, les sortides que ahir coincidien amb l’inici del cap de setmana del Pilar.

Unes hores abans que el govern aprovés el decret, Sánchez va parlar amb Ayuso per comunicar-li la decisió. Segons fonts de l’executiu, durant la conversa, Ayuso li va demanar més temps per decidir entre les opcions que el mateix Sánchez havia posat damunt la taula per substituir les restriccions de mobilitat tombades pel TSJM, però el líder socialista li va respondre que s’havia de protegir la salut pública i li va comunicar que s’aprovaria de manera immediata l’estat d’alarma. Fonts de la comunitat madrilenya, pel seu cantó, van acusar Sánchez de no haver volgut negociar i haver filtrat la decisió d’aprovar el decret abans de parlar amb Ayuso. El líder del PP, Pablo Casado, va acusar Sánchez d’haver intervingut Madrid amb “finalitats partidistes”, anteposant la “supèrbia” al diàleg i imposant l’estat d’alarma, que, a parer seu, “demonitza” els madrilenys. El dirigent popular va manifestar el suport “total” a Ayuso i va assegurar que les mesures aplicades pel govern regional per frenar el virus funcionaven.

L’OMS avala la mesura

Així, segons Casado, “avui Madrid no compliria els criteris del ministre per ser tancada”, ja que la capital espanyola, va dir, registra 467 casos per cada 100.000 habitants, per sota del llindar dels 500 establert per Illa per implementar el confinament. L’última dada pública per municipis, però, recull 611 casos a Madrid. Casado també va retreure que es permeti la mobilitat dins la capital espanyola i es possibiliti, així, que habitants de zones d’alta incidència vagin a àrees amb menys contagis.

Finalment, el vicepresident Pablo Iglesias va carregar contra Ayuso afirmant que “els que durant setmanes es van oposar a prendre mesures a Madrid no només posaven en risc la salut de la població, sinó també l’economia”.

Des de Ginebra, el director de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va expressar la confiança que el govern espanyol hagi tingut en compte la situació de la pandèmia a Madrid a l’hora de declarar l’estat d’alarma, tot i que la incidència a la capital espanyola, va assegurar, és menys greu que al març.

Cada dia que passi demanarem, amb dades, que s’aixequi l’estat d’alarma
Enrique Ruiz Escudero
CONSELLER DE SANITAT DE LA COMUNITAT DE MADRID
[Ayuso] ha decidit no fer res. Podem estar de braços plegats o frenar el virus... La paciència té un límit
Salvador Illa
MINISTRE DE SANITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona