Política

La Guàrdia Civil deté diversos empresaris per desviament de fons a despeses de Puigdemont

Han arrestat Josep Lluís Alay, David Madí, Xavier Vendrell i Oriol Soler, entre d’altres empresaris vinculats a l’independentisme, per possible finançament de fons públics, també Tsunami Democràtic

Vinculen Soler amb Assange, Snowden i una “estratègia de desestabilització” del Kremlin

L’operació Volhov de la Guàrdia Civil desplegada aquest dimecres a diversos punts de Catalunya investiga el suposat destí irregular de subvencions públiques a l’entorn d’entitats i empresaris independentistes. A més, també intenta esbrinar si l’Ajuntament de Cabrera de Mar va fer una requalificació urbanística irregular per afavorir una fundació pedagògica presidida per Xavier Vendrell, exdirigent d’ERC. En total s’han fet 31 escorcolls i 21 detencions per esbrinar si s’han finançat irregularment projectes independentistes com Tsunami Democràtic. Fins i tot, la Guàrdia Civil ha entrat en algunes dependències de la Generalitat de Catalunya, segons ha confirmat la mateixa portaveu del govern, Meritxell Budó.

En l’operació s’investiguen diverses vies de finançament amb fons públics “d’activitats irregulars alienes al destí legal” que tenien els diners. En els escorcolls s’ha intervingut gran quantitat de documentació, suports informàtics, i telèfons mòbils per a analitzar-los. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions en els propers dies.

Segons Interior, l’operatiu s’ha fet en el marc de les diligències prèvies instruïdes pel jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, que investigava un presumpte desviament de fons públics, amb origen a la Diputació de Barcelona i la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes. Segons el comunicat, la investigació de la Guàrdia Civil es “va descobrir la suposada prevaricació en la requalificació de terrenys rústics per a la construcció d’un centre de negocis, un restaurant i una escola concertada a la localitat de Cabrera de Mar, a la zona denominada Complex Villabugatti”. “A més de la requalificació es van constatar adjudicacions d’obra per procediments no reglats irregularitats per part del departament d’Educació en la concessió del concert de l’escola i la modificació irregular del terreny rústic a urbanitzable, mitjançant la requalificació municipal aprovada pel ple de l’Ajuntament de Cabrera de Mar”.

Els detinguts

Entre els detinguts hi ha el director de l’oficinal de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, l’empresari Oriol Soler, vincular a ERC i l’exalt càrrec de CDC David Madí, en el marc d’una investigació judicial per suposat desviament de fons per finançar les despeses de l’expresident Carles Puigdemont a Waterloo. També podria estar relacionat amb la desviació de fons cap al moviment de Tsunami Democràtic. D’això, però, la nota de premsa del Ministeri d’Interior no en diu res.

Des del TSJC informen que a més de Vendrell, Alay, Madí i Soler, els investigats en l’operació són Xavier Vinyals (president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i excònsol honorari de Letònia a Barcelona), Antonio Fuste i Roc Aguilera (socis de l’empresa Events d’Igualada), Pilar Contreras (directora general de Centres Concertats i Centres Privats), Marta Molina (exregidora d’ERC a Sant Joan Despí i professora d’institut), l’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir, l’empresari i activista gironí Josep Campmajó i Jordi Serra (interventor delegat del departament de Presidència amb Carles Puigdemont).

Les investigacions, segons les mateixes fonts, s’han tramitat en una peça secreta durant un any i mig fins aquest dimecres, que s’ha aixecat el secret. Segons el TSJC, que cita fons del jutjat d’instrucció número 1, la peça secreta deriva de les diligències referents al presumpte delicte de corrupció de la Diputació de Barcelona, i estan relacionats “amb la corrupció i/o desordres públics”.

Assange, Snowden i el Kremlin

La Guàrdia Civil vincula l’empresari Oriol Soler amb Eduard Snowden, Julian Assange i una presumpta campanya de “desestabilització i desinformació” liderada pel Kremlin, segons la interlocutòria del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, a la qual ha tingut accés l’ACN. L’institut armat ha escorcollat durant més de quatre hores el domicili de Soler a Igualada i se l’han emportat detingut al voltant de la una amb la intenció que passi a disposició judicial divendres. El seu advocat, Benet Salellas, denuncia que Soler “no estaria detingut si no fos independentista” i atribueix l’operació a una “criminalització de l’activisme polític”. Ha apuntat que la mateixa interlocutòria diu que encara “s’ha de verificar correctament” la malversació.

Madí ha estat arrestat a casa seva, a Sant Quirze del Vallès i ha estat conduit des de la seva casa de Sant Quirze del Vallès fins la seu de l’empresa Aigües de Catalunya, que dirigeix, al Passeig de Gràcia de Barcelona.

Xavier Vinyals, empresari, president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i excònsol honorífic de Letònia, va ser destituït el 2016 pel govern espanyol per ser independentista, i la seu de l’entitat esportiva també està sent escorcollada.

Alay ha quedat en llibertat amb càrrecs després de ser detingut quan sortia en cotxe de casa seva i traslladat a la caserna de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona. Segons ell, l’investiguen per malversació per haver cobrat una factura com a assessor en un simposi del Fòum Internacional de Crans Montana (Suïssa) el juny del 2019 a la qual va assistir Puigdemont.

La causa

Segons ha avançat El Confidencial i han confirmat fonts de la investigació, l’operació s’emmarca en una peça separada de la causa oberta pel titular de jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, sobre el suposat desviament de fons a fundacions afins a CDC de subvencions públiques, entre elles les atorgades per la Diputació de Barcelona a entitats sobiranistes, entre les quals n’hi ha de pròximes a l’antiga CDC, com CATMón i Igman.

Arran d’aquestes indagacions, el jutge investiga si la suposada trama va desviar diners públics per a pagar despeses a Waterloo (Bèlgica) de l’expresident Carles Puigdemont.

El maig del 2018 la Policia Nacional va entrar a la seu de la Diputació de Barcelona per escorcollar-la i va fer diverses detencions d’alts càrrecs. El març d’aquest 2020, poc abans del confinament, el jutge va decidir citar a declarar com a investigats a 49 persones. Entre els investigats hi ha el diputat de JxCat Francesc de Dalmases, També s’investiga el president de la Fundació CATMón, Víctor Terradellas, entitat afí a CDC, i l’expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve. La causa investiga possibles delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d’influències.

La interlocutòria dictada pel jutge arribava després d’un informe de la Guàrdia Civil de principis de febrer que demanava la imputació de 48 persones i que apuntava que part dels diners de la Diputació de Barcelona destinats a entitats van servir per pagar factures del procés.

El jutge va establir vuit peces separades dividides per les subvencions destinades per la Diputació de Barcelona a diverses entitats. Així, per exemple, estableix peces a les subvencions a CATMón i Igman; Voltia Solutions, Pimec, Setrategic i Konsector, i Utopia; Fundació Privada Empresa i Clima; Plataforma Educativa i Utopia; Funiber; Grupo IGFA i M. Costa Rica, i Ecosde.

El jutge detalla les persones que considera que van participar en la tramitació de cada subvenció, tant per part de la Diputació com de cada entitat.

Reaccions

Precisament Puigdemont ha fet un tuit en relació a l’operatiu: “Intenten la mort política i civil de l’independentisme perquè tres anys després de la declaració d’independència continuem lluitant per una causa justa i democràtica. No se n’han sortit, i no se’n sortiran. Tot el suport als detinguts d’aquesta nova urpada repressora”.

Aquestes detencions han provocat nombroses reaccions, com la de Jordi Sànchez , Jordi Cuixart (Llibertat detinguts! Volen criminalitzar la lluita noviolenta de la ciutadania, convertim la impotència en més determinació que mai) i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que ha assegurat que “l’estat espanyol no entén altres paraules que la repressió, la persecució política i la vulneració de drets”. També s’ha pronunciat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, amb un “prou detencions de matinada. Prou persecució política!”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona