Política

Un comitè de l’ONU dona la raó a l’agent de Figueres obligat a jubilar-se

Era guàrdia urbà quan un borratxo el va atropellar

Volia poder exercir una segona activitat i no li la van concedir

Les resolucions del dictamen no són vinculants

El Comitè sobre Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides (ONU) ha donat la raó a l’agent de la Guàrdia Urbana que reclamava poder exercir una segona activitat dins el cos després que el Ministeri de Treball li va declarar la incapacitat permanent total i li va reconèixer una pensió del 55% del salari que percebia en actiu.

El comitè ha dictat una resolució, avançada ahir per la Cadena Ser, en què s’assegura que va patir discriminació per motiu de la seva discapacitat “en la continuïtat de la feina pública que desenvolupava” i emet diverses recomanacions que no són vinculats. En el dictamen s’assegura que l’Estat té l’obligació de proporcionar-li el dret a una “compensació adequada”, que inclogui les despeses judicials, a adoptar mesures per garantir que se’l pugui sotmetre a una avaluació funcional alternativa “considerant les capacitats que podria tenir en una segona activitat” i a prendre les mesures necessàries per “ajustar” el reglament de segona activitat de la Guàrdia Urbana de Figueres i la seva aplicació als principis de la convenció i les recomanacions que fa l’ONU.

Ara l’afectat haurà de decidir si emprèn un nou litigi judicial amb el suport d’aquesta resolució, ja sigui per la via administrativa o per la via penal. Durant aquests anys, la batalla judicial ha passat per la via contenciosa administrativa, pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Tribunal Constitucional i pel Tribunal Europeu de Drets Humans, sense èxit.

El periple judicial de l’agent va començar l’any 2008 quan el va atropellar un conductor begut que el va deixar amb una discapacitat. El juliol de l’any següent el Ministeri de Treball va declarar la incapacitat permanent total i li va reconèixer una pensió del 55% del salari que percebia en actiu.

Aquell mateix mes, va demanar a l’Ajuntament de poder exercir una segona activitat que li van demanar un mes després i i el van destituir com a funcionari. El consistori va al·legar que li aplicaven la llei de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic, que fixa que en casos d’incapacitat total permanent es perd la condició de funcionari, i el va obligar a una jubilació forçosa.

LA DATA

2008
Els litigis.
El periple judicial de l’agent va començar aquest any.

LA XIFRA

55
per cent. La pensió que té l’agent és d’aquest percentatge respecte d’allò que cobrava.

Casellas: “És un atzucac difícil de solucionar”

L’actual vicealcalde Pere Casellas va manifestar en el programa Aquí Cuní, de la Cadena Ser, que aquesta és una situació “complexa”, “un atzucac difícil de solucionar”. Casellas va assegurar que la voluntat política és que es readmeti el guàrdia urbà a la plantilla (“és el que vol l’equip de govern”), però la realitat és que han de fer “allò q ue ve determinat pels serveis jurídics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia