Política

Anuncien una vacuna anti-Covid 94,5% eficaç

La CE ja en negocia una compra de dosis amb el fabricant nord-americà

La farmacèutica nord-americana Moderna va anunciar ahir que la seva vacuna contra la Covid-19 ha demostrat tenir una eficàcia del 94,5%, segons els resultats preliminars dels assajos clínics a gran escala, un anunci que va fer tornar a disparar les borses. Mentre aquestes proves en humans continuen el seu curs, els resultats preliminars indiquen que la vacuna protegeix de la malaltia en la majoria dels casos després de la segona dosi, segons la companyia. Moderna assegura que no s’ha detectat cap problema de seguretat “significatiu” i ja té previst demanar l’autorització d’emergència per comercialitzar la vacuna “en les pròximes setmanes”.

L’estudi provisional s’ha basat en l’anàlisi d’una mostra de 95 pacients dels 30.000 participants de l’assaig clínic. A l’anàlisi, 90 dels pacients que van rebre el placebo es van infectar; en canvi, del grup de vacunats, només cinc es van encomanar del virus. És per això que les dades preliminars han confirmat que la vacuna té una eficàcia del 94,5%.La mostra incloïa quinze adults majors de 65 anys i vint participants de diverses comunitats (dotze llatins, quatre negres, tres asiàtics i un multiracial). L’anàlisi preliminar “suggereix eficàcia i seguretat en tots els grups avaluats” i no informa de cap risc per a la salut.

Per ara, no es preveu que aquesta vacuna estigui disponible fora dels EUA fins a l’any vinent. El laboratori vol tenir enllestits 20 milions de dosis abans de finals d’any per als EUA i n’espera fabricar entre 500 i 1.000 milions més l’any vinent per enviar a la resta del món. La firma proporcionarà un total de 100 milions de dosis als EUA, amb l’opció de comprar-ne 400 milions més. La Comissió Europea, que ha acordat la compra de vacunes de diverses companyies, negocia amb Moderna una adquisició anticipada de 80-160 milions de dosis. L’Agència Europea del Medicament (EMA) va anunciar ahir l’inici del procés d’autorització del fàrmac de Moderna, mentre continua amb els estudis de comercialització de la vacuna de Pfizer i BioNTech i també la d’AstraZeneca, que prepara en col·laboració amb la Universitat d’Oxford.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia