Política

Illa vol els detalls dels plans per fer tests a les farmàcies

El ministre anuncia un grup de treball amb les comunitats per consensuar les recomanacions a seguir durant el Nadal en pandèmia

L’Estat autoritza l’assaig en fase 3 de la vacuna de Janssen

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, reclama a les comunitats autònomes que volen implicar la xarxa de farmàcies en la pràctica de tests d’antígens tots els detalls dels plans per fer-ho possible, per un “criteri mínim de respecte institucional”. “Qui tingui un pla concret, que ens el presenti i l’analitzarem, però de moment les proves s’han de realitzar per personal autoritzat”, va avisar ahir en una compareixença posterior a la reunió del Consell Interterritorial de Salut, celebrat a Extremadura, amb la participació d’un representant de la conselleria de Salut per videoconferència en representació d’Alba Vergés.

La Generalitat ja prepara un protocol per alleujar els centres d’atenció primària i els hospitals amb la incorporació de les farmàcies en els tests ràpids. Ara bé, La Moncloa vol saber en concret si s’han previst circuits separats per a les persones que es vulguin fer la prova, com es vincularien les dades al sistema de salut i de quin personal es disposaria. “Si algú pensa que es pot fer un pas més en aquest sentit, el que demanem és saber-ne més detalls”, va reblar el ministre.

Brussel·les no veu malament que professionals “entrenats” realitzin aquests tests si els sanitaris estan desbordats. La Comissió Europea va publicar ahir recomanacions sobre les proves ràpides. No esmenta la conveniència o no de fer els tests a les farmàcies, però avisa que el personal que els faci ha d’estar format i que hi ha d’haver un protocol per a la recollida de les mostres.

D’altra banda, en espera que el Procicat aprovi avui els plans de flexibilització de les mesures contra la pandèmia, que arriben fins més enllà de les festes nadalenques, el ministre del PSC va anunciar la creació d’un grup de treball amb les comunitats autònomes “que hi vulguin participar” per consensuar les recomanacions per viure un Nadal amb coronavirus. “Les comunitats han estat treballant en aquest tema, però volem fer un exercici de posar en comú les mesures i intentar-les coordinar”, va explicar Illa després de la reunió.

El grup presentarà la setmana vinent un paquet d’accions que englobi tot el desembre i detalli les recomanacions que cal seguir per celebrar amb seguretat les festes en família o per acudir a celebracions religioses i també la manera de donar la benvinguda als Reis de l’Orient. La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, va subratllar que el govern espanyol treballa en actuacions coordinades, però que el Nadal no serà com el coneixíem fins ara: “Hem d’anar pensant que hem de celebrar el Nadal d’una manera diferent.”

Primer assaig en fase 3

Mentrestant, l’Agència Espanyola de Medicaments ha autoritzat l’assaig clínic en fase 3 de la vacuna contra la Covid-19 de la companyia Janssen, que pertany a la multinacional Johnson&Johnson, segons va informar el Ministeri de Sanitat. L’Estat espanyol és un dels nou on es desenvolupa la prova, que es durà a terme amb 2.000 voluntaris, dels 30.000 que hi participaran en total, també a Bèlgica, Colòmbia, França, Alemanya, les Filipines, Sud-àfrica, el Regne Unit i els Estats Units. Quatre hospitals catalans hi prenen part. És el primer assaig en fase 3 que s’autoritza a l’Estat.

LA FRASE

Hem d’anar pensant que hem de celebrar el Nadal d’una manera diferent
Carolina Darias
Ministra de Política Territorial


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona