Política

Carta d’exmilitars al rei alarmats per la “unitat”

En culpen el govern “socialcomunista” amb suport “independentista”

Militars retirats de l’exèrcit espanyol de terra han escrit una carta la rei Felip VI en la qual donen suport a bona part dels arguments de l’extrema dreta de Vox, en la seva compareixença amb motiu de la seva moció de censura fracassada al govern de coalició entre els socialistes i Podem.

La carta, a la qual ha tingut accés El País i de la qual ha publicitat frases soltes, la subscriuen membres de la XXIII Promoció de l’Acadèmia General Militar. Es mostren preocupats per la “cohesió nacional”, en risc “tant en el seu vessant polític com econòmic i social”, ja que consideren que l’Estat espanyol és víctima d’una situació de “deteriorament”.

En culpen el govern presidit per Pedro Sánchez, que qualifiquen de “socialcomunista, amb el suport de filoetarres i independentistes”, en un context d’entesa multipartidista pel suport de Bildu i d’ERC al pressupost general de l’Estat. Un suport que, a parer d’aquests militars jubilats, 73 en total, amenaça “amb la descomposició de la unitat nacional”. Els signants ja estan jubilats, però segons el rotatiu signen la carta no com a ciutadans anònims, sinó amb el rang militar que van ostentar quan estaven en actiu. Entre ells, hi ha un tinent general, José María Fernández-Bastarreche, dos generals de divisió, Ángel Gil Barberá i Francisco Fernández Sánchez (aquest, va ser comandant general a Melilla), i quatre generals de brigada. Entre ells qui va ser cap del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil, i el màxim comandament d’operacions especials quan es va assaltar l’illot de Perejil. Els exmilitars mostren el seu suport al rei Felip VI, “en aquests moments difícils per a la pàtria”.

El rei és el capità general dels tres exèrcits, paper que li atribueix la Constitució Espanyola. La carta feta pública ahir arriba després d’una altra de semblant enviada, fa pocs dies, per comandaments militars també jubilats de l’exèrcit de l’aire.

Fonts del Ministeri de Defensa han assegurat a la cadena SER que “entre els actius de l’exèrcit la carta no ha tingut cap seguiment”, i que, malgrat buscar la signatura de militars, no n’han aconseguit cap i que, fins i tot, hauria generat rebuig en intentar fer definir políticament les forces armades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona