Política

Torra dona la pancarta dels presos al Museu d’Història

L’expresident diu que la tornaria a penjar perquè va ser inhabilitat precisament per reclamar la llibertat per als presos i exiliats

Avui, hi afegeix, caldria denunciar que ja són 2.800 els represaliats

L’expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha cedit al fons del Museu d’Història de Catalunya (MHC) la pancarta que demanava la llibertat pels presos polítics i exiliats i que li va costar la inhabilitació ferma per part del Tribunal Suprem. En un acte ahir al migdia a l’Espai Àgora del museu, Torra reblava la cessió amb la seva signatura al costat de les de la directora del centre, Margarida Sala, i la del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda. En un acte sobri i en què només hi va haver un breu parlament de Torra, el president inhabilitat per haver penjat la pancarta va reivindicar que avui tornaria a fer el gest a pesar de les represàlies de la Junta Electoral Central.

Torra va voler deixar clar que no ha estat inhabilitat per haver penjat qualsevol pancarta, sinó “per haver penjat aquesta pancarta amb el que deia aquesta pancarta”. L’expresident recorda que va triar la crida “Llibertat per als presos polítics i exiliats”, també amb traducció anglesa, perquè penjar-la al balcó del Palau de la Generalitat “volia dir moltes coses”. En primer lloc, que Catalunya és un país que es troba en un procés d’independència pel qual “viu la repressió dels governs espanyols, que li impedeixen ser lliure”.

En segon terme, el president Torra recorda que els dirigents polítics i socials catalans es van exiliar o van ser empresonats “per haver tirat endavant el referèndum i per haver declarat la república”. Davant d’aquest fet, “com a mandatari, com a president de tot el país”, Torra creu que estava obligat a “deixar ben clar que el govern de Catalunya estava al costat del que la ciutadania havia votat”. En darrer terme, també recorda que el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU ja havia demanat l’alliberament immediat dels presos. Torra assegura que va agafar-se el posicionament de l’organisme de Nacions Unides com un “manament com a president” amb l’objectiu de fer publicitat de la “situació d’absoluta injustícia de presos i exiliats”.

Torra recorda que està pendent d’un nou judici per haver penjat la pancarta més d’un cop i que avui ho tornaria a fer, si bé creu que ara denunciaria que a Catalunya ja hi ha 2.800 represaliats “pels governs espanyols”. L’expresident considera que aquesta és la raó principal per la qual “és tan important que no ens desviem del mandat de l’1-O”. Si no, conclou, el que s’ha fet durant els tres anys del seu mandat no haurà tingut sentit.

La pancarta, rebla Torra, servirà al museu com un nou exemple que la història de Catalunya dels darrers tres segles “està absolutament lligada amb el combat per la llibertat i l’esperança”.

El MHC farà restaurar la pancarta per incloure-la en la col·lecció del fons museístic, tot i que ara com ara no està previst que sigui exposada al públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona