Política

El BNG s'afegeix a la manifestació contra la sentència del TC

Aquesta formació vol denunciar els límits que el bipartidisme del PSOE i el PP imposen a l'autogovern

El portaveu d'aquest partit, sorprès per l'anunci de reforma de l'Estatut de Galícia fet pel president Gallec

El portaveu del Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Guillerme Vázquez, ha confirmat avui la presència d'aquesta formació a la manifestació del pròxim 10 de juliol a Barcelona en defensa de l'Estatut, per demostrar la seva “solidaritat” amb el poble català i denunciar els “límits que està imposant el bipartidisme espanyol” a l'autogovern.

Vázquez ha considerat que el “debat obert” entorn de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) està posant de manifest fins on “el govern central està disposat a acceptar en el desenvolupament dels autogoverns” i ha remarcat la “profunda oposició a aquest plantejament”.

Per al portaveu nacionalista, tant el PP com el PSOE estan emprant la Constitució Espanyola com un “arma llancívola”, que “justifica tot tipus d'abusos polítics”.

Vázquez ha opinat, a més, que el TC “no és més que la prolongació judicial del bipartidisme espanyol” i ha subratllat que la seva actuació ha “acabat trencant un text que parteix d'un acord polític”, que va ser confirmat al Parlament i a les Corts Generals i ratificat en referèndum.

Reforma de l'Estatut gallec

Preguntat per l'anunci del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que el Govern gallec reprendrà la reforma de l'Estatut d'Autonomia en la present legislatura, Vázquez ha ironitzat que “gairebé plora de l'emoció” en escoltar-ho.

El portaveu del BNG ha recordat que va ser Núñez Feijóo “qui va impedir amb el seu veto” l'aprovació d'una reforma estatutària en l'anterior legislatura i ha assegurat que el president popular estava esperant per la sentència del Constitucional sobre el Estatut para “fixar uns límits” en el plantejament d'aquesta reforma.

Vázquez ha criticat l'“autolimitació” del PP de Galícia a l'hora de plantejar un text estatutari “bo i raonable per a aquest país”, i ha assegurat que el BNG farà una proposta de reforma d'Estatut que permeti a Galícia “tenir un autogovern real i eficaç”.

No obstant això, per al líder nacionalista està clar que el PP “no creu en l'autogovern, sinó en Espanya”, i ha considerat que les declaracions de Fraga pel que fa al text català, que va reblar amb un “Visca Espanya!”, marquen el “pensament de fons” d'aquest partit. Per això, sosté que “no creuen en l'autogovern, simplement ocupen les institucions” i matisa que “estaria bé que ho expliquessin a la ciutadania”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia