Política

Dani Gallardo, condemnat a quatre anys i mig de presó

El jove és declarat culpable d’uns delictes d’atemptat a l’autoritat i desordres públics arran de les protestes a Madrid contra la sentència del procés

El tribunal dona tota la credibilitat als agents

El jove gadità Dani Gallardo ha estat condemnat a quatre anys i mig de presó per l’Audiència Provincial de Madrid arran de la seva participació, el 16 d’octubre del 2019, en les protestes que es van convocar a la capital espanyola contra la sentència del Tribunal Suprem en el judici polític als responsables de l’1-O. La sentència, emesa ahir, el declara culpable d’un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat, per la qual cosa se’l condemna a tres anys i mig de presó, als quals cal sumar un altre any en ser considerat culpable també de desordres públics. Igualment, Gallardo, que és inhabilitat durant els mateixos quatre anys i mig en el dret al sufragi passiu, haurà de pagar 600 euros de multa per un delicte de lesions lleus, a més d’una indemnització de 2.100 euros a l’agent de la Policía Nacional a qui es considera provat que va agredir dos cops amb un pal, provocant-li una lleu contusió a l’espatlla esquerra, tot i que ell sempre ho ha negat. La fiscalia havia demanat en total per a ell sis anys de presó, també per lesions greus. Gallardo, de fet, ja n’ha complert 13 mesos preventivament al centre d’Alcalá Meco, ja que la justícia no el va deixar sortir en llibertat fins a mitjan novembre, quan la vista oral del judici va quedar vista per a sentència.

La seva companya Elsa Vikki, a qui el jove sempre ha assegurat que va voler defensar de l’acció dels policies quan l’estaven colpejant tot interposant-hi el seu cos, també ha estat condemnada a un any de presó i d’inhabilitació per desordres públics, la meitat del que reclamava la fiscalia. Tots dos, que igualment han negat formar part de cap col·lectiu antisistema, hauran de pagar, a més, una indemnització solidària de 3.525 euros a l’Ajuntament de Madrid pels danys produïts en el mobiliari urbà del centre de la ciutat.

Un tercer acusat pels mateixos aldarulls, Mariano Javier Hormigos, és condemnat a pagar 900 euros de multa per un delicte de resistència a agents de l’autoritat, mentre queda absolt de l’acusació d’atemptat, per la qual reclamaven per a ell dos anys de presó. Entre tots tres, això sí, s’han de fer càrrec també de les costes del judici. Segons la sentència, els condemnats eren en un grup d’unes 80 persones que van protestar avançant amb “pals i llambordes”, tot causant destrosses al mobiliari i “increpant” els vianants, i en concret es trobaven entre una quinzena de persones que “tiraven contenidors” al carrer Mayor, tot i que els acusats van negar durant el judici que formessin part de cap grup. El tribunal, però, no dona cap “credibilitat” a la versió dels sentenciats, ni a la dels testimonis que van aportar, a qui acusa de “parcialitat”, i en canvi dona tota la versemblança a la versió d’altres policies. Els fets es van produir després d’una concentració inicial a la Puerta del Sol en què van participar unes 600 persones, i que havia acabat sense incidents.

Indignació a JxCat, ERC i CUP

La sentència va causar indignació en els partits independentistes, que ja van donar suport a Gallardo en el judici, i ara la veuen un escarni. L’expresident Carles Puigdemont piulava que és “un despropòsit vergonyós”, i lamentava que la llibertat d’expressió “continua amenaçada”, “excepte” per a alguns col·lectius de l’exèrcit. “El rei i el govern els ho permeten”, retreu. L’exvicepresident Oriol Junqueras ho veu una “barbaritat” i una “injustícia”, i afirma que lluitaran per la llibertat del jove “davant d’aquest estat venjatiu”. “Que el deixin en pau. Dani lliure!”, deia la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona