Política

La sentència fulmina vegueries com la de l'Ebre perquè no deixa dividir províncies

Pessimisme a la delegació de la Generalitat a Tortosa per la lectura que el Constitucional ha fet de la divisió territorial

Diverses fonts del govern català ja havien avançat, durant aquesta setmana, que la sentència del TC sobre l'Estatut no feia presagiar res de bo, sobre la divisió de Catalunya en vegueries. La reordenació territorial era entre el paquet d'articles i disposicions addicionals que calia «reinterpretar». A les Terres de l'Ebre, el territori que històricament ha reivindicat amb més força la creació de les vegueries, la confirmació oficiosa els va arribar ahir al matí, a través del secretari general de Governació, Jaume Oliveras, que col·locava la primera pedra del Viver d'Empreses del Montsià.

Segons va anunciar a El Punt el director dels serveis territorials de Governació, Carles Pasqual, la sentència de l'Estatut invalidarà, de fet, la creació de la vegueria de l'Ebre, però també la de totes aquelles vegueries que representin una alteració de l'actual mapa provincial. Els magistrats del TC consideren que no es poden constituir noves vegueries si això significa la divisió de les diputacions provincials. Tampoc es permet que comarques que ara són de diferents demarcacions quedin emmarcades en una administració territorial de nova creació. «Només ens deixarien canviar el cartell de la Diputació», va exemplificar Pasqual. En aquest sentit, el director dels serveis territorials de Governació va ironitzar dient que l'actual província de Tarragona podria passar a anomenar-se Vegueria del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Però poca cosa més.

Les males notícies que arriben des de Madrid, i que ja es confirmen des de Barcelona, van fer que el fre del Constitucional a la vegueria de l'Ebre fos una de les qüestions més comentades durant la concentració independentista que ahir al vespre va tenir lloc a Tortosa. A més del delegat, Lluís Salvadó, també hi havia directors territorials de la Generalitat, tant d'ERC com del PSC, i també alguns alcaldes convergents i republicans de l'Ebre. De fet, diumenge es va complir un mes d'un acte d'adhesió a la vegueria, que la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre va organitzar el passat 27 de maig a l'auditori de Tortosa. Un acte reivindicatiu i de reafirmació territorial que va tenir la presència del conseller de Governació, Jordi Ausàs. L'objectiu més bàsic era poder vendre amb optimisme les bondats de la llei de vegueries; precisament des del territori del país en què s'ha demanat més, tot i que també ha generat algunes disputes, com ara la reclamació d'Amposta per aconseguir la cocapitalitat amb Tortosa, i les veus d'alguns alcaldes de la Ribera d'Ebre que preferirien mantenir els vincles amb Reus i el Camp. Però també hi havia un objectiu amb més fons polític, ja que la Generalitat pretenia traslladar al Congrés de Diputats i al TC una veu «forta, clara i nítida de la societat ebrenca», com va remarcar el delegat, Lluís Salvadó. Finalment, la impressió és que a Madrid no han volgut situar les Terres de l'Ebre al mapa. L'antiga vegueria de Tortosa es va quedar sense província pròpia l'any 1833 i ara, 177 anys després, un tribunal de Madrid ha dit que recuperar-la no s'ajusta a la Constitució del 1978.

Dues mocions a Tortosa

GUSTAU MORENO

El ple de l'Ajuntament de Tortosa debatrà dilluns vinent dues mocions diferents que rebutjaran la sentència del TC sobre l'Estatut de Catalunya. La primera de les propostes és una moció de presidència que tindrà el suport dels grups de CiU i d'ERC, segons va confirmar ahir al vespre l'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel. En canvi, la segona de les mocions és una proposta que ahir mateix va entrar al registre el grup del PSC, a l'oposició. En aquest sentit, Bel ja va deixar entreveure que CiU difícilment donarà suport a la moció del PSC, que centra el seu argumentari a remarcar el paper del president de la Generalitat, José Montilla, «com a líder del nostre país», en la resposta unitària a la sentència del Constitucional. A part d'aquest, un altre aspecte que no ha agradat l'equip de govern és que la moció dels socialistes vulga destacar «el fracàs del PP», que va impugnar 129 preceptes que afectaven 201 qüestions de l'Estatut. En aquest sentit, la moció del PSC arriba després que dimarts el tinent d'alcalde i portaveu d'ERC, Ricard Forés, anunciés que els grups del govern municipal volien consensuar amb la resta de grups de l'Ajuntament una resolució per rebutjar la sentència de l'Estatut.

Jotes per la independència

«No sé què passa amb Espanya, quina merda de sentència, ara només hi ha un camí, que és lo de la independència», deia una de les jotes contra la sentència de l'Estatut que es van cantar ahir al vespre a Tortosa. L'acte incloïa el brindis Adéu Espanya i estava convocat per diversos col·lectius independentistes de l'Ebre, però hi van assistir càrrecs d'ERC, CiU i el PSC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona