Política

Polèmica a l’Eurocambra per l’euroordre

Un eurodiputat del PSOE compara Puigdemont i Ponsatí amb els nazis

Els partits espanyols i catalans van protagonitzar ahir una altra picabaralla a l’Eurocambra entorn de la causa del procés. El debat sobre euroordres que es va fer ahir a Brussel·les es va acabar convertint en una discussió encoberta (i a vegades descarada) sobre els intents de l’Estat espanyol d’obtenir l’extradició de l’expresident Carles Puigdemont.

El Parlament Europeu ha de votar aquesta setmana un informe preparat pel PP i Ciutadans, entre d’altres, que demana a la Comissió Europea la inclusió del delicte “contra la integritat constitucional amb violència” a la llista de crims que permeten l’extradició automàtica. Una petició que té el suport dels socialistes, però no dels ecologistes ni de l’Esquerra Unitària europea.

En una de les intervencions més pujades de to, l’eurodiputat del PSOE Domènec Ruiz Devesa va comparar la DUI amb l’ocupació de Polònia pels nazis per retreure al grup dels Verds/ALE l’oposició a la reforma de les euroordres. “El que van fer Puigdemont o Ponsatí no és cap broma, no és cap broma declarar la independència unilateral”, va dir. Tot seguit, va reblar: “La Segona Guerra Mundial va començar alterant unilateralment una frontera. Ha vist el que ha passat al Capitoli, li sembla una broma atemptar contra l’ordre constitucional?”

Una pregunta dirigida a la francesa Gwendoline Delbos-Corfield, que havia criticat el moviment d’alguns eurodiputats espanyols per incloure el delicte sobre la integritat constitucional a l’informe de les euroordres. “És un pas perillós perquè posaria en risc els activistes”, va avisar. Junts, ERC, l’Esquerra Unitària i els nacionalistes flamencs de l’N-VA van acusar el PP, el PSOE, Ciutadans i Vox de polititzar el debat pel cas català.

“Afegir el delicte sobre l’ordre constitucional no facilitarà la detenció dels líders catalans, sinó que obrirà la porta a extradicions arbitràries o injustes”, va avisar l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba. Per l’eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, l’intent per reformar les euroordres d’aquests partits espanyols és degut a la seva “frustració” pel rebuig de Bèlgica i Alemanya a l’entrega dels exiliats.

Informe no vinculant

Molt soroll per no res seria el resum de la picabaralla d’ahir. L’informe que planteja una reforma de les euroordres no és “vinculant” i, per tant, Brussel·les no té l’obligació d’engegar els canvis que reclama el bloc “constitucionalista”. La pressió d’aquests partits, però, va aconseguir que la Comissió Europea es comprometés a estudiar l’ampliació de la llista de delictes que permeten l’extradició automàtica. L’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ja va avançar ahir que els 32 actuals “cobreixen la majoria de delictes que els estats consideren seriosos”. Obrir el meló d’una reforma sobre aquest complex i sensible mecanisme difícilment trobaria consens entre les capitals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona