Política

Més pressió sobre Òmnium Cultural per la pancarta del 10-J

Catorze intel·lectuals i artistes demanen que Montilla i els altres líders polítics encapçalin la manifestació amb la senyera

Entitats i partits intentaran desencallar demà el debat sobre la capçalera de la manifestació

Un grup de 14 personalitats catalanes, la majoria del món de la cultura, han redactat un manifest en el qual demanen que la manifestació de dissabte en contra de la sentència de l'Estatut estigui encapçalada pel president català i pels caps de files parlamentaris, tots ells “portant la senyera”.

El manifest, titulat Unitat per Catalunya i que fa una crida a una manifestació unitària, està avalat per personalitats com el pintor Antoni Tàpies, la directora de cinema Isabel Coixet, el músic Antoni Ros Marbà o bé l'arquitecte Oriol Bohigas.

Els signants del manifest, a què ha tingut accés Efe, reivindiquen una manifestació “plural i diversa” i la senyera com a “símbol nacional”, després de la qual haurien de situar-se el president de la Generalitat, José Montilla, els líders polítics i els parlamentaris, segons la seva opinió.

El pintor Frederic Amat, els escriptors Josep Maria Castellet, Jordi Coca, Antoni Dalmau i Rosa Regàs; el director teatral Lluís Pasqual; els historiadors Josep Fontana i Joaquim Molas; l'exconseller i productor audiovisual Ferran Mascarell, i el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, completen la llista.

Aquest grup de personalitats expressa el seu “rebuig” a la sentència de l'Alt Tribunal i opina que el TC s'ha atrevit a “qüestionar el pacte polític assolit entre el Parlament i les Corts”, ratificat després pel poble català.

El manifest tracta al TC de tribunal “contaminat i deslegitimat” que ha actuat per motius “polítics”, i com a resposta a aquesta actuació reivindica “que Catalunya sàpiga respondre de manera unitària”. “Perquè només la unitat li dóna prou força i l'afirma com a nació”, afegeix el text, que també defensa “la unitat d'acció dels partits que van promoure l'Estatut i han treballat per a desplegar-lo” i la “unitat de la seva societat civil” amb la finalitat d'usar l'autogovern per fer de Catalunya “un país millor, més lliure i més just”.

Quant a la manifestació del 10 de juliol, subratllen que hi ha de “cabre tothom”, si bé cadascun ha de tenir l'opció de reaccionar a la sentència amb les seves “idees i accents”. No obstant això, destaquen que tota la ciutadania ha de poder afirmar “conjuntament, amb claredat i amb una participació massiva el que ens uneix en aquest moment i que ha unit sempre el catalanisme: la defensa i l'afirmació de la nació catalana”.

Reunió per desencallar el debat de la capçalera

Les entitats i els partits polítics intentaran demà posar fi a la polèmica sobre la capçalera i el lema de la manifestació en contra de la sentència del Tribunal Constitucional d'aquest dissabte.

En contra del que estava acordat, el president de la Generalitat, José Montilla, va apostar aquest diumenge perquè la mobilització fos encapçalada per una senyera i no per una pancarta.

CDC, ERC i ICV-EUiA han defensat aquest dilluns que el lema Som una nació. Nosaltres decidim ha de presidir la protesta.

Els partits es donaran una nova oportunitat aquest dimarts a la seu d'Òmnium Cultural on, a més de la polèmica sobre la capçalera, també es tractaran altres assumptes com el recorregut.

Segons les fonts dels partits polítics, participaran a la reunió, que tindrà lloc a la seu d'Òmnium Cultural a dos quarts de nou del matí, el director de campanya de CiU i secretari de comunicació i estratègia de CDC, David Madí, el director de campanya del PSC, Jaume Collboni, i el secretari d'Acció Política i de Moviment Socials d'ICV, David Cid. Es preveu que per part d'ERC hi participi el vicesecretari general d'ERC, Eduard López.

A banda dels partits, també es preveu que hi participin representants de les principals entitats de la societat civil que s'han adherit a la marxa de protesta. Fonts d'UGT de Catalunya i de CCOO han confirmat a l'ACN que també hi participaran. UGT de Catalunya estarà representada pel secretari de política sindical, Camil Ros, i CCOO per la secretària de Relacions Institucionals i Coordinació de Direcció, Ester Boixadera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona