Política

JxCat guanya les eleccions a les comarques gironines amb el 32,69 % dels vots i 7 diputats

ERC manté la segona posició i els 4 escons, el PSC n’obté 3 i la CUP n’aconsegueix 2

Les tres forces sobiranistes sumen el 63,56% dels vots

Junts per Catalunya (JxCat) s’ha imposat amb claredat a les comarques gironines.

La llista encapçalada de nou per Gemma Geis ha obtingut el 32,69% dels vots i 7 diputats, els mateixos que l’any 2017. ERC es manté com a segona força tot i que a força distància del guanyador. Els republicans han rebut un 21,82% dels vots i mantenen els quatre escons de fa quatre anys.  Seguint l’ascens que el partit ha experimentat a Catalunya, el PSC se situa com a tercera força i passa d’un a tres escons i un 15,17% dels vots. La CUP també ha doblat resultats i ha sumat un nou escó. Els cupaires han aconseguit dos dels 17 diputats en joc a la circumscripció i un 9,05% dels vots.
 Cs, en canvi, ha perdut la representació gironina a l’hemicicle. La formació taronja ha passat de ser tercera força amb 4 escons a no tenir-ne cap. Per contra, la ultradreta de Vox ha aconseguit un escó per Girona.

A banda de Geis, els sis diputats de JxCat restants que formaran part del nou Parlament seran l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, Salvador Vergés, Francesc Xavier Ten, Maria Antònia Batlle, Ferran Roquer i Jordi Munell.

Fa quatre anys aquestes sigles, però, aplegaven gairebé un 37% dels vots i ara s’han convertit en partit. Entremig, hi ha hagut la ruptura amb el PDeCAT, que no ha obtingut representació però que s’ha endut 8.738 vots, i la creació del PNC, que tampoc ha aconseguit cap escó però que s’ha emportat 882 vots. Malgrat això, la formació ha revalidat els 7 diputats.

ERC, amb la consellera Teresa Jordà al capdavant, també estarà representada a l’hemicicle per Girona pel president del grup al Parlament, Sergi Sabrià; la diputada Anna Caula, i l’exsecretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte.

El PSC ha estat la llista més votada a Catalunya i això també s’ha traduït en el nombre d’escons a la circumscripció de Girona. La formació, amb Sílvia Paneque com a cap de llista de Girona, ha aconseguit dos escons més que a les passades eleccions.

Els socialistes aportaran tres diputats a l’arc parlamentari, una xifra que no assolien des de l’any 2010. En concret, han aconseguit 41.648 vots (un 15,18%). A banda de Paneque, seran al Parlament l’exalcalde de la Bisbal, regidor i cap de gabinet de la subdelegació del govern espanyol, Oscar Aparició, i la regidora Mónica Ríos.

L’alcalde de Celrà, Dani Cornellà, i l’advocada Montserrat Vinyets seran els nous diputats de la CUP a l’hemicicle.

L’últim regidor en joc a la circumscripció se l’ha endut Vox que enviarà el seu cap de llista, Alberto Tarradas, al Parlament.

Els resultats a la circumscripció de Girona mostren un suport clar a l’independentisme. Les tres forces sobiranistes (JxCat, ERC i la CUP) sumen 174.302 vots, un 63,56% del total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona