Política

Més de 600 autocars a punt per al 10-J

Els partits polítics han organitzat gairebé 500 vehicles per mobilitzar la seva militància

La presidenta d'Òmnium Cultural detalla que el cor de l'Orfeó Català tancarà la marxa amb el cant dels ‘Segadors'

Més de 1.160 entitats s'han adherit a la manifestació

Entre els que han organitzat els partits polítics i els que es preparen al voltant d'Òmnium Cultural hi ha uns 700 autocars –el càlcul és difícil perquè molts dels que han encarregat els partits s'han gestionat a través de l'entitat i són a les dues llites– preparats per portar ciutadans d'arreu del territori a la manifestació que se celebra aquest dissabte a Barcelona contra la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut.

Conscients de la importància que la convocatòria sigui massiva, només els partits polítics han organitzat gairebé 500 autocars per mobilitzar la seva militància i omplir el passeig de Gràcia. Una xifra a la qual cal sumar els 110 autocars que prepara Òmnium Cultural i d'altres de llogats per altres entitats o col·lectius, que també utilitzen la web de l'entitat per organitzar-se.

Més de 1.160 entitats de tota mena de tot el país s'han adherit oficialment a la marxa.

Entre els partits, CiU és la formació política que més autocars ha mobilitzat, uns 350, per a la manifestació del 10 de juliol. Fonts de la federació nacionalista han explicat que s'han repartit senyeres, banderes europees i de CDC, així com xapes amb el lema i globus. CiU assistirà a la marxa amb el mateix lema que l'obrirà i que va proposar Òmnium Cultural, 'Som una nació. Nosaltres decidim'.

Per la seva banda, el PSC ha mobilitzat uns 50 autocars, però confia que el gruix de la seva militància es desplaci fins a la manifestació en transport públic des de diferents punts de l'àrea metropolitana de Barcelona. Els socialistes catalans no tindran lema propi i no preveuen anar en bloc durant la manifestació –com sí faran els altres partits-, sinó que dispersaran la seva militància al llarg de la manifestació.

ERC ha mobilitzat 75 autocars, tot i que remarquen que hi ha militants que compartiran busos amb altres partits o amb entitats, i que hi ha seccions locals que han convocat els seus militants a les estacions de tren. El seu bloc sortirà de Passeig de Gràcia amb Provença i tindrà com a lema propi 'Independència'. A més, els republicans han cedit 250 voluntaris per col·laborar en l'organització de la manifestació.

Finalment, ICV-EUiA no ha organitzat pràcticament autocars. En sortiran dos des de Lleida i dos més des del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Des de Girona, els seus militants es desplaçaran en tren o amb els autocars que ha organitzat Òmnium Cultural. Fonts ecosocialistes ho justifiquen perquè la majoria dels seus militants provenen de l'àrea metropolitana de Barcelona i es desplaçaran fins al centre de Barcelona en transport públic. ICV-EUiA assistirà a la manifestació sota el lema 'Som una nació. Nosaltres Decidim. Volem tot l'Estatut'.

Mentrestant, segueix el degoteig d'adhesions oficials. Avui, el de totes les universitats catalanes, i el sindicat Metges de Catalunya, que se sumen a les més de 1.160 entitats de tot el país ja s'han adherit a la manifestació d'aquest dissabte. A l'esdeveniment de Facebook creat especialment amb motiu de la marxa hi ha fins divendres al matí 23.000 persones adherides.

En paraules de la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, s'espera “un èxit de participació i civisme”, i tots amb una mateixa convicció: “La voluntat del poble de Catalunya no es pot esmenar”.

De fet, Casals, en declaracions a El Món a RAC1, ha reconegut que ella tenia l'esperança que el TC no dictés sentència perquè “pensava que hi haurien estrategues intel·ligents a l'Estat que veurien que això era amputar-se una part del territori”. Però des d'Òmnium, tenien molt clar des del principi que no entrarien en el debat “de si la sentència sobre l'Estatut era més o menys dolenta. Només que toqués un sol article dels que ja havia votat el poble, era motiu per manifestar-se”.

Per això ja feia més d'un any que Òmnium Cultural treballava en l'organització de la marxa. En aquest sentit, Casals ha detallat que al final de la manifestació no es llegirà cap manifest perquè “pactar-ho hagués estat massa complicat”. Com a punt i final de la marxa hi haurà el cor de l'Orfeó Català, que cantarà Els Segadors.

Pel que fa a la logística, la recomanació principal és evitar l'us del vehicle privat, no només per desplaçar-se fins al lloc de la manifestació sinó per moure's per la ciutat dissabte a la tarda.

El tall de trànsit en una artèria tan important com el passeig de Gràcia s'activarà a partir de les cinc de la tarda i en funció de l'afluència del personal s'aniran tallant les vies transversals.

El tall total serà a partir de les sis de la tarda. A més, es prohibirà aparcar demà a les voreres del passeig de Gràcia, entre la Gran Via i la Diagonal. Del carrer també es retiraran els contenidors d'escombraries per no entorpir el pas dels manifestants.

Val a dir també que l'organització ha previst la plaça Tetuan com el punt de referència en cas que hi hagués algun infant que s'extraviés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.