Política

Les vacunacions reials se sumen al rosari d’escàndols

Iglesias denuncia que la vacunació de Joan Carles I i les infantes als Emirats és “inacceptable”

“Ens l’oferien i hi vam accedir”, sosté Elena

A Abu Dhabi és il·legal el turisme de vacunació

Iceta lloa que Felip VI i Elionor “no hi caiguin”

Quan el 2 de febrer aquest diari va preguntar a la ministra portaveu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, si el govern tenia la certesa de si Felip VI s’havia vacunat i si algun protocol preveia l’enviament de les dosis al rei emèrit Joan Carles I a Abu Dhabi, la resposta va ser clara. “A la Casa del Rei li tocarà quan li toqui. I tampoc no tenim cap previsió de remissió de vacuna respecte del rei emèrit. Les persones al nostre país es vacunaran pels serveis sanitaris seguint estrictament el protocol que s’ha marcat al Consell Interterritorial, i davant del protocol totes les persones som iguals, i l’únic que ens diferencia és la nostra edat i el grau de vulnerabilitat”, va afirmar Montero. Aquell dia, però, Joan Carles I ja s’havia vacunat a Abu Dhabi –i també ho havia fet l’excap del CNI Félix Sanz Roldán, aprofitant la visita per celebrar l’aniversari de l’emèrit (complia 83 anys el 5 de gener), i les infantes Elena (57 anys) i Cristina (55) ultimaven la visita al pare el 6 de febrer i també s’hi van vacunar.

Mentre que La Zarzuela gosa desmarcar-se de tot amb l’argument que tant el pare com les germanes del rei actual “no són família reial”, tot i tractar-se d’una institució heretada i basada en consanguinitat, només una protagonista, la infanta Elena, oferia el relat de la seva experiència mitjançant un comunicat i ho emmarcava tot en les vicissituds de visitar Joan Carles I. “Tant la meva germana com jo hem acudit a visitar el nostre pare, i amb l’objectiu de tenir un passaport sanitari que ens permetés fer-ho regularment, se’ns va oferir la possibilitat de vacunar-nos, i hi vam accedir”, va relatar Elena de Borbó, en una redacció en què hi destaca l’ús del reflexiu per no identificar qui és l’ofertor. “Si no hagués estat per aquesta circumstància, hi hauríem accedit en el torn de vacunació a Espanya, quan ens hagués correspost”, justifica la infanta.

33.600 euros de l’erari

Que l’estada del rei emèrit a Abu Dhabi no és innòcua per al contribuent ja se sabia, però ahir La Política Online va desvelar que tampoc ho és el viatge privat de les infantes Elena i Cristina, que ha costat 33.600 euros a l’erari per sufragar les despeses i les dietes dels tres escortes durant els seus set dies d’estada. Després de dissimular-ho durant l’agost de la fugida, al setembre el mateix ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, admetia que la vigilància del rei emèrit i el seu seguici eren pagats pel contribuent.

Vacuna xinesa i legalitat

L’ambaixada dels Emirats Àrabs a Madrid, al seu torn, va informar a La Sexta que viatjar al seu país i pagar per rebre la vacuna de la Covid-19 in situ –segons El Español, es tracta de la vacuna xinesa– és il·legal perquè les dosis de les vacunes només són per als seus nacionals i no per a expatriats voluntaris com ara Joan Carles I. Aquesta circumstància encenia la ironia del diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu: “Seria el primer acte il·lícit provat comès per l’emèrit i els seus?”. En una paradoxa més del dia, la infanta Elena era vista entrant a La Zarzuela –on encara resideix la reina Sofia–a quarts de tres de la tarda, després d’acabar la jornada laboral a la Fundació Mapfre, on treballa, i just l’endemà que la Casa del Rei subratllés que ella “no és família reial” i que Felip VI “no és responsable dels actes de les seves germanes”. La infanta Elena, no obstant això, sí que conserva el ducat de Lugo, i ho fa amb l’aquiescència del seu germà i actual rei, Felip VI, que el 2015 va retirar el ducat de Palma a Cristina de Borbó com a represàlia per la implicació en el cas Nóos, pel qual va ser condemnat el seu cunyat Iñaki Urdangarin.

El turisme de vacunes se suma al rosari d’escàndols de corrupció que envolten Joan Carles I, i això esperona els anhels republicans del vicepresident Iglesias. “Aquest cas i els casos de presumpta corrupció que afecten l’anterior cap d’estat empenyen aquest debat en una direcció que per a nosaltres és bona i que és una direcció d’horitzó republicà”, va celebrar Iglesias enmig de la nova crisi de reputació de la Casa del Rei. “La societat espanyola no accepta que membres de la Casa del Rei es vacunin de coronavirus a Abu Dhabi quan els espanyols estan fent cua disciplinadament”, va reblar Iglesias.

El ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, va defugir el debat republicà, però va rebutjar la conducta de les infantes per lloar l’exemplaritat de Felip VI. “Em sembla molt malament que algú, per la seva posició, se salti l’ordre de vacunació. I m’agradaria assenyalar que tant el rei com la reina i les princeses no han caigut en el que jo crec que és un error”, va dir Iceta.

LES FRASES

Aquest cas i els de presumpta corrupció empenyen el debat en la bona direcció d’un horitzó republicà
Pablo Iglesias
vicepresident espanyol
Molt malament que algú, per la seva posició, se salti l’ordre. El rei, la reina i les princeses no han caigut en l’error
Miquel Iceta
ministre de política territorial

PP: “No han tret la dosi a ningú”

La conducta del rei emèrit Joan Carles I i de les infantes Elena i Cristina vacunant-se abans del torn que els toca com a ciutadans espanyols no va merèixer la condemna unànime de la classe política, sinó que va ser disculpada i fins i tot justificada pel PP. L’alcalde de Madrid i també portaveu estatal del PP, José Luis Martínez Almeida, va ser el més vehement a l’hora de justificar el turisme reial de vacunació tot raonant que no roben la dosi a ningú. “Les infantes, a diferència de tots aquells que s’han colat en la vacunació aprofitant-se dels seus càrrecs públics, no ho han fet, ni han tret la vacuna a cap espanyol”, va dir. Per Almeida, “no hi ha cap perjudici als espanyols” i “cal centrar el debat i no vincular-lo a la monarquia i a l’exemplaritat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona