Política

El PSOE anima Ciutadans a apartar-se del PP i de Vox

El govern li recomana el paper de força frontissa si no vol ser “engolit” com el 14-F

Arrimadas retreu a Casado no haver-la avisat de l’avenç electoral a Madrid, recorregut en contra per l’assemblea regional

L’endemà del terratrèmol polític espanyol provocat per la ruptura de Ciutadans amb el PP a Múrcia, un sisme que va tenir com a rèplica la convocatòria d’eleccions anticipades a la Comunitat de Madrid –i la presentació de dues mocions de censura del PSOE i Más Madrid contra la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, per mirar d’evitar els comicis–, la ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va llançar un missatge al partit d’Inés Arrimadas perquè es replantegi el seu paper davant el nou escenari que s’ha obert en diverses comunitats.

“El que ha passat situa Ciutadans en la cruïlla de dir què vol ser de gran, si prefereix continuar sent la cua del tripartit de dretes, o ser frontissa i ocupar un espai de centredreta amb capacitat de pactar a un cantó o un altre”, va declarar.

Per la portaveu governamental, el partit taronja s’ha d’allunyar del PP i de Vox si no vol ser “engolit”, com li va passar a Catalunya en les eleccions del 14-F. Montero no creu que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi parlat amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, sobre aquest gir estratègic de Ciutadans. De tota manera –va assegurar–, Unides Podem no ha de tenir cap por respecte al futur de la coalició “ferma i estable” del govern estatal.

En una entrevista a Televisió Espanyola, Montero va manifestar el desig que pugui prosperar la moció de censura presentada pel PSOE contra Díaz Ayuso i que no acabi havent-hi eleccions regionals el dia 4 de maig. “Em sembla una bogeria la convocatòria d’eleccions en aquest moment, enmig d’una pandèmia i en una situació econòmica tan greu com la que vivim”, va afirmar Montero.

Precisament, la mesa de la Diputació Permanent de l’Assemblea madrilenya va acordar ahir recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) contra el decret de dissolució de la cambra i el d’avenç electoral signats per Díaz Ayuso (tots dos publicats al butlletí oficial de la comunitat) adduint que s’estan tramitant dues mocions de censura contra la presidenta regional. El recurs, que es presentarà previsiblement avui, es podria resoldre “en 24 o 48 hores”.

Sobre la crisi política desfermada amb epicentre a Múrcia, també es va pronunciar Arrimadas, que va recriminar al líder del PP, Pablo Casado, que no li hagués comunicat que anessin a “incomplir la seva paraula i a convocar eleccions a Madrid” quan ella, va assegurar, sí que li havia fet saber la decisió de presentar una moció de censura a la comunitat murciana. Segons va explicar als mitjans després de participar en l’homenatge a les víctimes de l’11-M, va parlar amb Casado per informar-lo que el moviment de Múrcia no tindria rèplica en cap altre territori on populars i taronges governen plegats.

“Gran irresponsabilitat”

El líder conservador, hi va insistir Arrimadas, “coneixia” tots els problemes que hi havia a Múrcia, com ara la vacunació a centenars de càrrecs públics i la corrupció a l’Ajuntament murcià. Ha estat el PP, va acusar, “el que ha trencat l’acord de govern” que tenien a Múrcia, com l’ha trencat Díaz Ayuso a Madrid, comportant-se amb una “irresponsabilitat tremenda”.

LES FRASES

Cs ha de triar si ser la cua del tripartit de dretes o un espai de centredreta que pacti a banda i banda
María Jesús Montero
PORTAVEU DEL GOVERN ESPANYOL
El PP ha decidit unilateralment dinamitar els ponts [amb Ciutadans]
Inés Arrimadas
PRESIDENTA DE CIUTADANS

Ayuso denuncia traïció i conspiració

Redacció

Isabel Díaz Ayuso, presidenta madrilenya, va justificar ahir la ruptura amb Cs com un pas necessari per evitar que l’esquerra s’apoderi del govern de la comunitat, després que el seu exsoci, l’exvicepresident Ignacio Aguado, es reunís amb el PSOE d’amagat. Ayuso ha dit que li agradaria governar la comunitat en solitari, com el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. “La maquinària” de La Moncloa buscava “enderrocar” el seu govern “per la porta del darrere”, va dir Ayuso, tot culpant Aguado de posar-se al costat de La Moncloa “per l’esquena”, en qüestions com ara les restriccions en hoteleria o els tancaments perimetrals. “Era la situació que m’esperava durant dos anys” fins al final de la legislatura, hi va afegir. El PSOE, va explicar, tenia “preparada” la moció de censura que va presentar immediatament després de l’anunci de convocatòria electoral. Ayuso va assegurar que el líder del PP, Pablo Casado, coneixia des del dia abans la seva intenció d’avançar els comicis i, un cop confirmat el suport del PSOE a la moció de Múrcia, li va donar el seu suport al pla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia